ורד בנבניסטי-וספי מכירה את השכול מקרוב מאוד. ארנון בנה הי"ד, שנפל בחנוכה אשתקד בקרבות בעזה, קרוי על שם דודו, אחיו של ורד, שנפל גם הוא בקרבות בלבנון בשנת 1983. אביה של ורד, יואב וספי הי"ד, נפל גם הוא בלחימה על הגולן במהלך מלחמת יום כיפור. השכול שנוכח כל-כך בחייה הביא אותה ליצור, ובאומנות שלה היא מכניסה את השכול.
לחדשות כיפה היא מספרת: "דווקא מאז נפילתו של ארנון בני אני מאוד מתקשה להמשיך וליצור. כשפנתה אליי האוצרת נעה הכהן בבקשה להציג תערוכה בגלריית המקלט שבצפת, אמרתי לה שאני כבר לא יוצרת היום. את התערוכה ליקטנו מתוך חומרים ישנים, שנוצרו לפני המלחמה". אלא שסופה של התערוכה הגיע מוקדם מהצפוי, כשלפתע גילתה ורד כי כל יצירותיה הושלכו אל תוך מחסן לחומרי בניין על-ידי העירייה.
ורד וספי עם בנה ארנון הי"ד, מתוך התערוכה צילום: באדיבות המצולם
"לאחר שהסתיימה מלאכת האוצרות, השקת התערוכה החדשה נקבעה באותו שבוע יחד עם יום השנה לנפילתו של ארנון", מספרת ורד. אני מבקש ממנה לספר לי על ארנון, ומיד דמעות עולות בגרונה. "אני עוד לא מסוגלת לדבר עליו בלשון עבר", היא משתנקת. "זה עדיין קשה לי, אני לא מסוגלת".
כשאנחנו שבים לעסוק בתערוכה היא אומרת: "התערוכה הייתה בשבילי כמו שני ידיים מלטפות של הקב"ה שקוראות לחזור וליצור. זה היה מעין חיבוק חם ואוהב. זה היה שבוע מאוד מוזר עם מעברים לא קלים, אז החלטתי לצאת למדבר ולהתנתק לכמה ימים. כשהדלקתי שוב את הטלפון קיבלתי מבול של הודעות, אז הגיעה הבשורה".
"פשוט זורקים את הציורים?"
באותו רגע הבינה ורד שעולמה חרב עליה. היצירות שלה, שנועדו לעמוד ולהיות מוצגות לקהל הרחב במשך כחודש וחצי, הושלכו אל מחוץ לחלל שלהם, ללא כל הגנה מתנאי מזג האוויר הקיצוניים, והחלל עצמו ננעל על-ידי העירייה. "ניסיתי להבין מה קורה. כאמור, הייתי במדבר, במרחק מהמקום, אז ראשית ביקשתי מאחת מהשותפות במלאכת האוצרות, אפרת צרפתי, שתאסוף את היצירות ותכניס אותם חזרה לסטודיו שלי. ושנית, ניסיתי להבין מה הסיבה".
"בשיחה עם ראש העיר", היא מתארת, "לא קיבלתי תשובות מספקות, הוא בעיקר סיפר לי שהוא גם עושה הרבה מילואים, ושהוא רוצה לעשות שם מקום לילדים עם צרכים מיוחדים. אחד ההסברים המרכזיים היה שהאוצרת ידעה שאסור לה להציג בחלל הזה. אבל אני האומנית, איך ייתכן שלא מודיעים לי? פשוט זורקים את הציורים לרחוב?".
החלל שבו הוצגה התערוכה נקרא בית ציפר. לאוצרת נעה הכהן מגלריה המקלט ניתן אישור מראש העיר הקודם, שוקי, להקדיש את החלל הזה לאומנות. "צפת אמורה להיות עיר האומנים, אם זה היחס שהיא מביעה לאומנות, אני לא בטוחה שהיא ממש עומדת בתפקיד שלה", אומרת וספי. "חשוב לי להוסיף, שהאוצרות של התערוכה שהוסיפה כהן לצוות מביאות איתן גוונים שונים וציבורים נוספים אל תוך עולם האומנות. הדגש על אומנים שבאים מעולמות דתיים וחרדים הוא מיוחד וחשוב. באירוע הפתיחה של התערוכה אפשר היה לראות את הגיוון בסגנונות האנשים, דבר שאנחנו כה זקוקים לו בימים כאלה".
סיפור כזה, הוא כדור ברגל לעצמם
השכול שלצערנו פקד את משפחתך שוב ושוב, בא לידי ביטוי גם באומנות שלך?
"מאז נפילת בני, כאמור, היה לי קשה ליצור. אבל חלק מהיצירות מושפעות מהשכול, בוודאי. יש לי שם פורטרט של אבי, כשהוא כותב לנו את המכתב האחרון שהוא כתב לפני שנפל בקרב, ובו כתוב: 'לארנון, ורד, עינב ושרהל'ה היקרים, התחלתי להאמין שיש אלוקים בשמיים, באהבה, אבא שלכם יואב'. באופן עמוק הכל מתחבר".
לסיום, ורד מסכמת באמירה שחשוב לה שאיתה נצא מכל הסיפור הזה: "לתערוכה שלי אנשים מכל הארץ עוד תיכננו להגיע, חלקם אפילו הגיעו וגילו שזה נסגר במפתיע. אבל חשוב לי לומר שזה מבחינתי לא הסיפור. לי משנה בעיקר מה העירייה משדרת לאומנים שמעוניינים להביא את האומנות שלהם לעיר. מה יושב בראש סדרי העדיפויות של המנהיגים בעיר. סיפור כזה, הוא כדור ברגל לעצמם".
מתוך התערוכה צילום: באדיבות האומנית
עיריית צפת בתגובה ל"חדשות כיפה": "גן ציפר הינו נכס עירוני המיועד לשמש את כלל תושבי העיר. מזה תקופה, פלש גורם פרטי למבנה והחליט להשתלט עליו באופן לא חוקי, תוך הפעלתו ללא כל סמכות וללא אישורים נדרשים. התנהלות זו נעשתה תוך התעלמות מוחלטת מהנחיות העירייה והוראות החוק. מעבר להשתלטות הבלתי חוקית על נכס ציבורי, התגלו במבנה ליקויי בטיחות חמורים המסכנים חיי אדם. אנו מצרים על כך שהאמנית המוערכת, ורד וספי, הוטעתה על ידי המחזיקה שלא כדין במבנה. חשוב להדגיש כי התנהלות העירייה הייתה אך ורק מול המחזיקה שלא כדין במבנה, אשר המשיכה לפרסם פעילויות במקום חרף אזהרות חוזרות ונשנות. עיריית צפת, מתוך הבנה והערכה לאמנות ויצירה, הציעה מספר חלופות מכובדות לקיום התערוכה, כולל במבואת היכל התרבות בית יגאל אלון. הצעות אלו נדחו על הסף".
"חשוב להדגיש - העירייה פעלה באחריות ובשיקול דעת. היצירות הועברו בזהירות מרבית למקום בטוח, תוך הקפדה על שלמותן. המבנה ננעל למניעת סיכון חיי אדם. עיריית צפת תמשיך לקדם תרבות ואמנות בעיר, אך זאת תוך שמירה בלתי מתפשרת על החוק, הסדר הציבורי ובטיחות התושבים. בקרוב יופעל המבנה באופן מוסדר על ידי החברה למרכזים קהילתיים, לטובת פעילות אמנות, תרבות וקהילה עבור כלל תושבי העיר".