חשש מנפילת סוריה בידי האחים המוסלמים: על רקע ההתקדמות הצבאית של המורדים בסוריה, בישראל נערכים לנפילת משטר אסד ולעליית המורדים. בישראל מביעים חשש מפני נפילת נשק אסטרטגי בידי המיליציות הסוניות המזוהות עם "האחים המוסלמים". בדובר צה"ל הדגישו היום כי "צה"ל עוקב אחר האירועים ונערך לכל תרחיש בהתקפה ובהגנה. צה"ל לא יאפשר איום סמוך לגבול סוריה-ישראל, ויפעל לסכל כל איום על אזרחי מדינת ישראל". בתוך כך, פורסם כי ראש הממשלה נתניהו הערב (ה') מקיים דיון בטחוני מיוחד בנושא.
צילום: shutterstock
הבוקר פורסם בעיתון "אל-חידת" הסעודי כי ישראל ביצעה הלילה תקיפה נרחבת בה פגעה במאגרי נשק אסטרטגים הנמצאים בסוריה, מחשש שיפלו בידי המורדים. התקיפה, שבוצעה מצפון לדמשק, כוונה כנגד מתקן ביטחוני של צבא אסד באזור שעדיין נשלט בידי המשטר.
המורדים ממשיכים דרומה לכיוון דמשק
הדיווחים על ההיערכות בישראל מפני תרחישי קיצון בזירה הסורית, מגיעים בעקבות ההישיגים האחרונים שרשמו ארגוני המורדים ובראשם "תחריר א-שאם" - מיליציה סונית המזוהה עם "האחים המוסלמים" העוינים את ישראל. ביממה האחרונה פרסמו המורדים כי הצליחו לכבוש את עיר המפתח חמה, זאת לאחר שבסוף השבוע האחרון כבשו את העיר חאלב. כעת, המורדים ממשיכים בהתקדמותם דרומה, אל העיר חומס, כשצבא אסד עדיין מציג חוסר אונים אל מול המתקפה.
כזכור, מלחמת האזרחים בסוריה, פרצה בשנת 2011 במספר ערים במקביל על ידי ארגוני מורדים ומיליציות סוניות שמחו כנגד משטר אסד המזוהה עם העדה העלאווית. במשך מספר שנים המצב בסוריה החמיר והדרדר, עד שנת 2016 - כשרוסיה החלה בהתערבות צבאית למען הישרדות אסד בשלטון. גם המשטר האיראני שלח כוחות ומיליציות לתמיכה במשטר כנגד המורדים, והחל משנת 2018 המצב בסורי התייצב.
האיום המשמעותי ביותר על אסד בשנים האחרונות
עכשיו, לאחר יותר משנה בהן אסד הצליח לחמוק מהידרדרות לעימות בין ישראל לחמאס, חיזבאללה ואיראן, כעת נדמה כי הוא עומד באתגר המשמעותי ביותר שניצב מולו בשנים האחרונות. כשהכוחות השלוחים של איראן הוכו קשות ורוסיה שקועה עד צוואר בחזית האוקראינית, נראה כי לצבא אסד אין יותר על מי להישען - והתוצאות ניכרות בכישלון של צבאו החלש למנוע את התקדמות המורדים. בישראל כאמור, עוקבים בדריכות אחר ההתפתחויות בסוריה ונערכים לגם למקרי קיצון ובהם קריסה מוחלטת של המשטר.