סוכה בעת מלחמה: היציאה מהבית אל הסוכה מאפשרת לאדם לצאת מאזור הנוחות ולהיזכר בעבר, כפי שכותב הרשב"ם: "לכך יוצאים מבתים מלאים כל טוב בזמן אסיפה ויושבין בסוכות לזכרון שלא היה להם נחלה במדבר ולא בתים לשבת. ומפני הטעם הזה קבע הקב"ה את חג הסוכות בזמן אסיפת גורן ויקב, לבלתי רום לבבם על בתיהם מלאים כל טוב, פן יאמרו ידינו עשו לנו את החיל הזה". לדבריו, הישיבה בסוכה מזמינה אותנו להיזכר בתקופות קשות דווקא בעת, שאנחנו ספונים בביתנו ונהנים מהיבול, שנאגר בתקופת האסיף. דווקא בעת שהחקלאי נהנה מהיבול שנאסף עלול הוא חלילה לומר "כוחי ועוצם ידי" ולכן עליו לצאת לסוכה ובכך לזכור את העבר ואת הרגעים שבהם היינו תלויים בחסדיו של הקב"ה.
-
עוד באותו נושאשותף מעניין, אטמים ואלתוש: 5 דרכים להצליח לישון טוב בסוכה
13/10/24 14:00
בימים אלו, שעדיין אנחנו בתוך מלחמה קשה בכל החזיתות, אנחנו בתוך מהלך ארוך וגדול שגורם לנו פחות לסמוך על ידיעותינו ולהרגיש בעוצמה גדולה יותר את התלות בהקב"ה. היציאה לסוכה מאפשרת לנו להיזכר בתקופות קשות יותר, בהליכה במדבר לאחר שיצאנו ממצרים והיינו חסרי כל. הקב"ה סיפק לנו באותה העת בגד ללבוש, לחם לאכול וסוכות שהיו לנו מחסה ומגן מפגעי המדבר. זיכרונות העבר מלמדים אותנו, שכאשר אין בידינו פתרונות של ממש, יש להאמין שההשגחה האלוקית תוביל אותנו למציאות טובה יותר כפי שהיה בזמן יציאתנו ממצרים. חשוב לקיים מצות סוכה אבל בכפוף להוראות ולכן אציג כמה נקודות הלכתיות שעוסקות באכילה ושינה בסוכה.
הנחיות הלכתיות לסוכות בזמן מלחמה
שהייה ליד מרחבים מוגנים: בזמן שפיקוד העורף מטיל על איזור מסוים הנחיה לשהות בסמוך למרחבים מוגנים, מי שסוכתם בביתם או בסמוך לממ"ד - לא תהיה להם כל בעיה להגיע למרחב המוגן בזמן. אולם אלו שסוכתם בחוץ או רחוקה מממ"ד בזמן תקני - פטורים מאכילה ושינה בסוכה.
כיתת כוננות: כל מי שעסוק בשמירת אבטחה פטורים מן הסוכה בשעת מילוי תפקידו (שו"ע תרמ ט).
חייל נשוי שחוזר לחופשה ממילואים: פטור מהסוכה.
חששות וחרדות: המצב הבטחוני משפיע על הבית והמשפחה, ואין זה בהכרח קשור למקום מסוים בארץ. בעיקר באיזור המרכז והצפון שומעים רעשי מטוסים וכטב"מים שמעלים את מפלס המתח והחרדה. לכן, אם זקוקים לנוכחותו של הבעל בבית לעזרה בטיפול בילדים כאשר הם מתעוררים בלילה, או שנוכחותו של הבעל מרגיעה את המשפחה, או שהאדם עצמו חושש ומפחד, בכל המקרים הללו מותר לו לישון בביתו.
אמנם הרמ"א (תרמ, ד) כותב שמי שמתיירא מגנבים סוכתו פסולה, אולם שם מדובר שקיימת אפשרות לבנות את הסוכה במקום אחר. פחדים וחרדות בתקופה הזו אינם תלויים במקום של הסוכה, וקיימת סברה שבלילה בעת השינה החרדות גוברים מצד המציאות והמצב הבטחוני, ולכן במקרה כזה יישן בביתו וכמובן שסוכתו תהיה כשרה במהלך היום לאכילה ושתייה. זאת ועוד, אם הרמ"א (תרלט, ב) לימד זכות על אדם שאינו יכול לישון בסוכה עם אשתו שיהיה פטור מסוכה, הרי שבמצבים קיצוניים כמו במציאות ביטחונית שמעלה את מפלס הפחד יודה שיהיה פטור במקרים שהוזכרו לעיל. נוסיף ונאמר מי שישן כל לילה בממ"ד מפאת החשש שלא יתעורר מאזעקה ימשיך גם בסוכות לישון בממ"ד.
שנזכה לשקט לשלום ושלווה.
הרב מאיר נהוראי הוא יו"ר ארגון בית הלל ורב המושב משואות יצחק