כך תבחרו את תפוח האדמה המושלם לל"ג בעומר: כל מה שלא ידעתם על כוכב המדורות

בחודש מאי עולה צריכת תפוחי האדמה בישראל ונתוני משרד החקלאות חושפים: איזה זן תפוח אדמה הישראלים מעדיפים? איפה אנחנו ביחס לעולם? והאם כדאי להסתכל טוב יותר לפני שנמהר לשים את שקית תפוחי האדמה בעגלה בסופר?

חדשות כיפה חדשות כיפה 23/05/24 17:13 טו באייר התשפד

כך תבחרו את תפוח האדמה המושלם לל"ג בעומר: כל מה שלא ידעתם על כוכב המדורות
תפוחי אדמה, צילום: Nasser Ishtayeh,Flash90

אין ספק שתפוחי אדמה הם הירק הכי בסיסי ומובן מאליו בכל מטבח בישראל. בחנוכה, פסח וכמובן בל"ג בעומר, הם זוכים לעדנה. על פי נתוני משרד החקלאות ופיתוח הכפר, תפוחי האדמה נחשבים לגידול הרביעי בחשיבותו מבחינת נפח הייצור וצריכתו בעולם, אחרי תירס, חיטה ואורז. נכון לשנת 2022 הייצור העולמי של תפוחי האדמה עמד על כ-375 מיליון טון בשנה (על פי ארגון המזון והחקלאות FAO).

תפוחי אדמה מגורדים

תפוחי אדמה מגורדים, צילום: shutterstock

שיאנית ייצור תפוחי האדמה - סין

המדינה שמייצרת הכי הרבה תפוחי אדמה היא סין, שסך הייצור בה עומד על כ-96 מיליון טון. לעומתה, מדינת ישראל מייצרת כ-600 אלף טון תפוחי אדמה, נכון לשנת 2023. מתוכם, כ-205 אלף טון הם לצריכה הישראלית, כ-190 אלף טון כחומר גלם לתעשייה, כ-35 אלפי טון משמשים כזרעי תפוח אדמה ליבול הבא וכ-170 אלפי טון הם לייצוא, ומהווים כ-48 אחוזים מסך כמויות היצוא של ירקות מישראל.

כדאי לבחור בזנים המתאימים וללמוד כיצד לבשל אותם ולאחסן אותם

בישראל מייצרים מעל 60 זני תפוח אדמה, וכל שנה מאמצים זנים חדשים. בחלוקה גסה מרבית תפוחי האדמה הנמכרים ברשתות השיווק, נחלקים לשני סוגים: תפוחי אדמה לבנים ואדומים. אולם, מומחי משרד החקלאות חילקו את הענף למספר זנים אשר שכיחים ביותר ברשתות השיווק. בזני הקליפה האדומה: דזירה, ממפיס, מוצארט, קנברה ורודאו; נוספים בעלי קליפה לבנה: סיפרה וטייסון וזנים מובחרים צהובים ביניהם נמצאים הזנים: סלטיא, שרלוט וניקולה.

מדורת ל"ג בעומר. אילוסטרציה

מדורת ל"ג בעומר, שם יככב תפוח האדמה. אילוסטרציה, צילום: פלאש 90

מה לגבי המחירים?

בישראל, על פי נתוני רשתות השיווק בשנת 2023, רבים מהצרכנים רכשו תפוח אדמה לבן, שמחירו בממוצע עומד על כ-4.31 שקלים לק"ג. לעומתו, המחיר הממוצע לתפו"א אדום, יקר יותר, ועומד על כ-5.33 שקלים לק"ג. לצד הזנים שהוזכרו, ישנם זני גורמה שבדרך כלל קטנים יותר וטעימים במיוחד שבינתיים נמכרים בארץ בכמויות קטנות בלבד.

איפה אנחנו ביחס לשאר העולם? בשנת 2021 האספקה לנפש, במדינות אירופה, נאמדה בממוצע בכ-72 ק"ג, בחלק ממדינות אירופה, כדוגמת: פולין ובלגיה, האספקה לנפש אף מגיעה ל-90 עד 100 ק"ג בשנה. בישראל עומדת האספקה לנפש בשנה על כ-40 ק"ג תפוחי אדמה.

ועל מה כדאי לשים לב בעת הרכישה? מגדלי תפוחי האדמה ומומחי שה"מ (שירות ההדרכה והמקצוע) במשרד החקלאות קיבצו את הטיפים הטובים:

  • בחרו בתפוחי האדמה בגודל אחיד בעלי קליפה יציבה, הנקיים מכתמים ירוקים. הצבע הירוק המופיע על תפוחי האדמה, מלווה בדרך כלל גם בחומרים נוספים העלולים להקנות לתפו"א טעם מר.
  • בחרו בתפו"א המיועד לאפייה. טעמם הטבעי של הזנים האלה, בשילוב אופן ההכנה על גחלים יהיה מעדן אמיתי.
  • הניחו את תפוחי האדמה על גחלים לוחשות ולא על אש גלויה, כדי ליהנות מתפו"א מוכן גם במרכזו, ורק מעט שרוף בקליפה.

וכיצד עלינו לאחסנם עד ההכנה?

  • יש לאחסן את תפוחי האדמה במקום חשוך, קריר, מאוורר, עדיף בקרטון, ולא בשקית פלסטיק.
  • מומלץ שלא לשטוף את תפוחי האדמה לפני אחסונם, אלא רק לפני השימוש. דבר שימנע ריקבון מוקדם, וישמור על איכות תפוח האדמה לאורך זמן.