מקרה הבוחן הראשון לחוק ההסדרה: מצפה כרמים דורשת פתרונות

מטה המאבק של היישוב מצפה כרמים נפגשו אמש עם בנט ושקד במטרה לקדם את הדיונים בעניינם מול בג"צ ולהשאיר את היישוב במקומו. חוק ההסדרה נחקק בשביל מקרים כמוהם וביישוב מקווים שיצליחו להעביר את ההסדרה לפני פסק דין חלוט בבג"ץ

חדשות כיפה חדשות כיפה 14/02/17 16:43 יח בשבט התשעז

מקרה הבוחן הראשון לחוק ההסדרה: מצפה כרמים דורשת פתרונות
מטה המאבק מצפה כרמים, צילום: מטה המאבק מצפה כרמים

בדיון שנערך אמש (שני) בין השר נפתלי בנט, שרת המשפטים איילת שקד ובין מטה הפעולה של מצפה כרמים, נבחנו ההשלכות המשפטיות הפרקטיות של חוק ההסדרה לגבי הסוגיה המשפטית בה נמצא הישוב מצפה כרמים.

כמו גם בפגישות הקודמות בין הצדדים, הצהירו השרים כי פתרון למצפה כרמים הינו משימה העומדת לפתחם ונתונה "במשמרת שלהם" בטרם יכריע בג"צ בסוגיה. חוק ההסדרה נחקק בדיוק למציאות בה נתונים התושבים בה הם בין הפטיש לסדן, בין החלטת ממשלה במסגרת "הסכם המאחזים" על העתקת היישוב מצפה כרמים למיקומו הנוכחי ובין עמדת המדינה המהוססת המוצגת כיום בבג"צ מצפה כרמים.

השרים הבהירו שוב, כי הדעת אינה יכולה לסבול איוולת כזו ועל כן הם פועלים ועוד יפעלו בכל כלי ובכל חקיקה העומדת לרשות העניין, עד להסדרת ההתיישבות במצפה כרמים. תושבי מצפה כרמים על אף שפעלו בתיאום מלא עם הממשלה ממתינים כבר 6 שנים במצב של הקפאה מוחלטת מבלי יכולת להתפתח ולקיים חיים תקינים ומייחלים לפתרון מהיר וצודק התומך בהתיישבותם במקום ובפיתוח המצפה.

יו"ר מטה המאבק, חיים ימין, מציין כי "יצאנו מאוד מחוזקים מהפגישה, יצאנו בתחושה שיש לנו גב שילחם יחד אתנו על צדקת דרכינו ועל המשך הקיום והפיתוח של היישוב שכבר 6 שנים נתון בהקפאה שמקשה מאוד על החיים התקינים של התושבים. כולנו תקווה כי החלטת ממשלה קודמת תהיה רלוונטית גם בעת הזאת וכי מפלגות הימין יוכיחו את עצמן ויראו שההתיישבות ביהודה ושומרון כאן כדי להישאר".

מצפה כרמים הינו יישוב קהילתי המונה כ-43 משפחות עם כ-150 ילדים, היישוב הוקם על אדמות מדינה ומיקומם אושר על ידי ראש הממשלה דאז, אהוד ברק ובחתימתו של אלוף פיקוד מרכז דאז, משה בוגי יעלון בעקבות זאת הוכנה ליישוב תוכנית בינוי ערים, שאף קיבלה תוקף של המנהל האזרחי והדבר איפשר לתושבים לקבל היתר בנייה מהרשויות, לבנות את בתיהם באופן חוקי ואף לקבל משכנתה לצורך כך, וזאת בניגוד למקומות אחרים שפונו בשנים האחרונות כמו גבעת-האולפנה או מגרון, או לחלופין כאלו שנגדם עומד פסק דין המורה על פינוי כמו עמונה ותשעת הבתים בעפרה. כיום ביישוב 16 בתי קבע כאשר שאר המשפחות מתגוררות בקראוונים, הקהילה עומדת כבר מספר שנים בהתמודדות קשה מנשוא והתיק תלוי ועומד בבג"ץ במצב של צו ביניים המביא להקפאה דה פקטו של תכנית ההתפתחות הטבעית של הישוב.