מחקר חושף: 60 אחוזים מתקציבי המועצות הדתיות מוקצה לשכר רבני העיר

על רקע הצעות חוק שונות לביטול הכפילות העדתית ברבנות הראשית וברבנות המקומית, מפרסם המכון לאסטרטגיה ציונית מחקר המציג את העלות הכלכלית של מינוי שני רבנים לעיר

חדשות כיפה חנן גרינווד, כיפה 01/01/14 13:21 כט בטבת התשעד

מחקר חושף: 60 אחוזים מתקציבי המועצות הדתיות מוקצה לשכר רבני העיר
Maksim Dubinsky / Shutterstock.com, צילום: Maksim Dubinsky / Shutterstock.com

ב-21 ערים בישראל מכהנים כיום שני רבני עיר במקביל - אשכנזי וספרדי בהן מוציאה העירייה סכום ממוצע על שכר הרבנים שעומד על יותר ממיליון שקלים בשנה והוא משולם מכספי המועצה הדתית. מכיוון שתקציב המועצות הדתיות נקבע ללא קשר לכמות הרבנים המכהנים בעיר, מבקר המדינה הצביע כבר ב-2001 על כך שהמועצות הדתיות בערים קטנות, מתקשות לעמוד בנטל הכלכלי של תשלום שכרם של שני רבנים, וכך שירותי הדת בעיר נפגעים.

על פי מחקרו של אריאל פינקלשטיין מהמכון לאסטרטגיה ציונית המצב רק הלך והחמיר בשנים האחרונות כך שכיום עבור יותר מ-60% מהערים בהן מכהנים שני רבנים עלות שכרם עומדת על יותר מ-30% מתקציב המועצה הדתית, ובשישית מהערים עלות שכר הרבנים עומדת על יותר מ-60% מתקציב המועצות הדתית. המחקר גם מצביע על כמה ערים בהן כהונתם של שני רבנים הביאה למחלוקות רבות ואף לאיבה בין שני הרבנים, והדבר פגע בשירותי הדת הניתנים לתושבים כדוגמת מערך הכשרות.

לדברי פינקלשטיין, הגורמים המקצועיים שדנו בנושא בשני העשורים האחרונים - מספר ועדות ממשלתיות ומבקר המדינה - המליצו כולם על צמצום וביטול האפשרות למנות שני רבנים עיר. החלטת ממשלה ברוח זו אף התקבלה בשנת 2003, אך הדבר לא יצא מעולם אל הפועל. לטענת החוקר הסיבה לכך היא בעיקר אינטרסים פוליטיים:

"המפלגות הדתיות - מכל המגזרים - רואות במינוי רבני ערים מטעמם מטרה חשובה, אם בכדי לחזק את אחיזתן והשפעתן בערים השונות, ואם בשביל לחלק ג'ובים ולשלוט במערך הכשרות בעיר. המציאות היא שלמפלגות אלו, שהן המתוות בדרך כלל את מדיניות הממשלה בנושאים אלו, אין כל אינטרס להפחית את מספר משרות הרבנות, על אף שהדבר פוגע בשרותי הדת הניתנים לתושבים".

פינקלשטיין הוסיף כי "אני מתקשה להבין את מדיניות הקואליציה הנוכחית בנושא: ביד אחת היא מקדמת את הצעת החוק לרב ראשי אחד, וביד השנייה היא מטילה וטו על הצעת החוק לרב עיר אחד. אם אין צורך בשני רבנים ראשיים קשה לי להבין מדוע יש צורך בשני רבנים בערים קטנות, במיוחד על רקע העבודה שגם ברוב הערים הגדולות בישראל מכהן רב אחד בלבד. לדעתנו, המהפכה האמתית בנושא צריכה להיות דווקא ברבנות המקומית".

"משום מה, מעבר לרב עיר אחד נתפס על ידי רבים כמהלך של התנגדות לדת ופגיעה בה, מוסיף עדי ארבל, מנהל פרויקטים במכון לאסטרטגיה ציונית. "במחקר הראנו כי הרב הראשי לישראל לשעבר, הרב בקשי-דורון, וחבר כנסת משה גפני מיהדות התורה, היו בעבר המובילים המרכזיים של מהלך כזה, והם היו סבורים כמונו שמעבר לרב עיר אחד רק יחזק את שירותי הדת במדינה".

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן