לקראת שנת היובל לאיחוד ירושלים: שלל אתרים היסטוריים ברובע היהודי

במעמד שר הבינוי והשיכון, נחנכו מגוון פרוייקטים כדוגמת מיצג על מלחמת העצמאות, מעבר תת קרקעי מהתקופה הביזנטית, מיזם תאורה חדש לבית כנסת 'החורבה' ועוד. השר גלנט: "יהודים נגעו באבנים האלו לפני 2000 ו- 3000 שנה"

חדשות כיפה משה ויסטוך 06/04/17 16:23 י בניסן התשעז

לקראת שנת היובל לאיחוד ירושלים: שלל אתרים היסטוריים ברובע היהודי
סוכנות צילום שחר כהן, צילום: סוכנות צילום שחר כהן

לקראת חג הפסח ושנת היובל לאיחוד ירושלים, נחנכו השבוע אתרים חדשים ברובע היהודי בירושלים, במעמד שר הבינוי והשיכון יואב גלנט. בין האתרים שהוצגו, מעבר חדש בין הקארדו לבית כנסת החורבה העובר תחת קשת ביזנטית, תאורה חדשה לבית כנסת החורבה, אתר הנצחה מחודש ללוחמי קרבות תש"ח ועוד.

שלל הפרוייקטים נחנכו במעמד השר גלנט, בכירי עיריית ירושלים, חברי החברה לשיקום ופיתוח הרובע היהודי ואנשי ציבור נוספים. השר גלנט הסיר את הלוט מעל האתרים ויחד עם לוחם הרובע בתש"ח, מנשה פנסו ובני משפחתו של מפקד הרובע משה רוסנק, קבע את המזוזה של אתר ההנצחה ללוחמי מלחמת העצמאות.

השר גלנט אמר בנאומו כי "כל מי שעובר ברחובותיה של העיר העתיקה ונוגע באבנים, יודע שיהודים נגעו באבנים האלו לפני 2000 ו- 3000 שנה. האנשים האלה חיו כמונו וידעו עברית. השנה אנחנו מציינים 50 שנה לאיחוד ירושלים ו 70 שנה להחלטת האו"ם על הקמת מדינת יהודית בארץ ישראל, אותה החלטה הובילה למלחמה ב-4 חזיתות, בה הכריע צה״ל את אוייביו".

בהמשך דבריו ציין האלוף במיל' כי "בחזית אחת היו לצד הצלחות כבירות גם כישלונות כבדים - בחזית המזרחית מול הלגיון הירדני. לצד כיבוש וטיהור ירושלים המערבית ופריצת מסדרון מאובטח לירושלים נפל גוש עציון ונפל הרובע היהודי בעיר העתיקה. בקרב על העיר העתיקה נפלו 70 איש, לוחמים ואזרחים והלכו בשבי האויב 290 גברים, נשים וילדים".

"לאחר היעדרות של 19 שנים", המשיך השר ואמר, "חזרנו ושחררנו ב-67 את העיר העתיקה והיום אנחנו חווים יום יום את העצמאות המחודשת של העיר העתיקה ובמיוחד הרובע היהודי. נפלה בחלקנו הזכות לציין במעמד מרגש של 50 שנים לאיחוד העיר את זכרם של הלוחמים והמגנים על הרובע היהודי במלחמת תש״ח ולחנוך את אתר ההנצחה לזכרם. נזכור היום גם את לוחמי צה״ל, משחררי הכותל המערבי והעיר העתיקה אשר נפלו במלחמת ששת הימים. במקום זה נשבע פעם אחר פעם אמונים לירושלים, בירת ישראל המאוחדת".

(צילום: רונן חורש)

באתר המחודש והמשודרג להנצחת הנופלים בתש"ח הוצב מיצג היסטורי המתאר את הקרב האחרון על הרובע המבוסס על צילומיו של ג'ון פיליפס, צלם עיתונות אמריקאי שתיעד את עשרת הימים האחרונים של הקרבות ברובע במלחמת תש"ח.

אתר נוסף שהוצג הוא מעבר התת קרקעי החדש שמחבר בין הקארדו לבית הכנסת החורבה, כאשר העוברים דרכו ייחשפו לראשונה לקשת הביזנטית המקורית, אשר חיברה את מרכז העיר הביזנטית אל רחוב הקארדו. הקשת התגלתה במהלך העבודות לשיקום בית הכנסת "החורבה", על ידי הארכיאולוגים ד"ר אורן גוטפלד ופרופ' הלל גבע ובפיקוח רשות העתיקות ובחול המועד פסח יוכלו לראשונה המבקרים ברובע היהודי, לחלוף תחתיה.

(צילום: רונן חורש)

עוד מיזם שנחשף לראשונה, הוא הפסיפס הרביעי בפרויקט ירושלים, פרויקט פסיפסים אמנותי המבוסס על ציוריו של האמן דודו הראל, המוצג ברחבת הקארדו הסגור הממחיש את חיי השוק והמסחר בירושלים בתקופה הביזאנטית. באירוע נחשף הפסיפס הרביעי.

במעמד חניכת האתרים הוצגה גם תאורת בית כנסת 'החורבה', עליו שקדה החברה לשיקום ופיתוח הרובע היהודי בחודשים האחרונים. עשרות גופי תאורה מסוג לד הובאו במיוחד ממפעל איגוצ'יני באיטליה המאירים למרחק רב. התאורה המיוחדת אפשרה למעצב התאורה הבינלאומי דין סקירה (קרואטיה) להבליט את האלמנטים במבנה מבלי ליצור חפיפות צל. הצבעים אשר נבחרו על ידי המעצב הינם צבעי תאורה חמים המעניקים נופך מיוחד לצבע האבן הירושלמית.

בנוסף לכל אלה, חנכה החברה לשיקום ופיתוח הרובע היהודי את מרכז ההסברה לתייר ברובע היהודי שהוקם באתר ארכיאולוגי ששימש בימי בית שני כמקווה טהרה ולאחר מכן הוסב לבור מים ביזנטי. במרכז ההסברה החדש יופעלו שירותי דואר תיירותי, מערכת מידע משוכללת לאתרי הרובע, שירותי איזי גייד ועמדות להטענת מכשירי סלולר. כמו כן ישמש המקום כעמדה להפצה ומכירה של עזרי הדרכה, ספרים ומפות טיולים בעיר העתיקה בירושלים.