משבר חוק הגיוס: בפתח מושב החורף של הכנסת, נשא היום (ב') ראש הממשלה נתניהו נאום במליאה והביע אופטימיות בחקיקת חוק גיוס עוד במושב הקרוב. נתניהו אמר שבחוק שיחוקק יגויסו 10,000 בחורי ישיבה תוך שנתיים, וקיבל מחיאות כפיים מחברי מפלגתו. יו"ר מפלגת דגל התורה משה גפני הופתע מהניסוח של נתניהו וזעם על כך שאמר שיגויסו - "בחורי ישיבות". גפני דרש מיועצו של נתניהו שיבהיר את דבריו: "איך הוא אומר נגייס תלמידי ישיבה? לא מגייסים תלמידי ישיבה אלא חרדים". דבריו של גפני פורסמו בחדשות 12.
הדיונים על חוק הגיוס בוטלו עד סוף השבוע
נתניהו קיבל את הדברים, וכשעלה שוב לדבר על בימת המליאה הבהיר את דבריו תחת הניסוח ה"מוסכם". למרות התיקון, סערת חוק הגיוס לא תמה וגם בקרב המפלגות החרדיות יש מחלוקות על עצם קידום החוק הנוכחי של יו"ר וועדת חוץ וביטחון, בועז ביסמוט. יו"ר יהדות התורה גולדקנופף הביע חוסר שביעות רצון מהחוק שמקודם כרגע, ובשיחות סגורות, חשף את המחלוקת עם ש"ס.
כרגע המגעים מול החרדים תקועים וגם מתוך הוועדה יש קשיים ובעקבות עיכוב חוות הדעת המשפטית של הוועדה, הדיונים בנושא עד סוף השבוע בוטלו. ח"כ ביסמוט עדכן: "לידיעתכם, לפני זמן קצר עדכן הייעוץ המשפטי של הוועדה כי טרם השלים את גיבוש הטיוטה הסופית של חוק הגיוס, ונדרשים לו פרק זמן נוסף להשלמת העיבוד המשפטי. בהתאם לכך, החליט יו"ר הוועדה לדחות את הדיונים שתוכננו לשבוע הקרוב לשבוע הבא, כדי להבטיח שהשלב הבא בדיון יתקיים רק על בסיס טיוטה משפטית מגובשת כחלק מהליך חקיקה יעיל וממוקד.
בעקבות החוק "המרוכך - החרדים יחזרו לממשלה?
הנוסח ה"מרוכך" של החוק, יעניק הקלות משמעותיות לציבור החרדי. לפי המתווה, החרדים לא יהיו כפופים לסנקציות מיידיות, ויוכלו להסדיר את מעמדם כלומדים בישיבות. הצעת החוק כוללת יעד גיוס שנתי, כך שבכל שנה תיבחן עמידה בכמות גיוס מסוימת, ורק במקרה של אי עמידה ביעדים תישקל הטלת סנקציות אישיות.
החוק צפוי לכלול סעיפים הקובעים את מספר החרדים שיגויסו בכל שנה, בעוד השאר יזכו בפטור אם יצהירו כי הם תלמידי ישיבות. כמו כן, אלו שהוגדרו עריקים יוכלו להסדיר את מעמדם מול צה"ל אם יצהירו על לימודיהם, ובכך להשתחרר מחובת שירות וסנקציות. הדרישה שהעלה בעבר ח"כ יולי אדלשטיין לחייב נוכחות בישיבות באמצעות טביעת אצבע נגרעה מהנוסח, ותקציבי הישיבות שהוקפאו בשל השתמטויות עתידים להיות מוחזרים.
בהצעה נכתב כי בתוך חמש שנים, מחצית מבני הציבור החרדי בגיל גיוס יחויבו בשירות צבאי. חלק מהמכסה תוכל להתמלא באמצעות שירות אזרחי בגופים ביטחוניים. הסנקציות האישיות ייכנסו לתוקף רק אם לא תושג עמידה ביעדי הגיוס לאורך השנה.