בזמן שמבצעי צה"ל ברצועת עזה נמשכים והלחימה ממשיכה מעל ל-600 ימים, המשבר הפוליטי סביב חוק הפטור מגיוס תופס תאוצה. אתמול (ג') התקיימה פגישה נוספת בין נציגי הקואליציה והחרדים, אך במערכת הפוליטית שוררת אווירה של ייאוש. "אין ספק שאלו לא עקרונות שהחרדים יוכלו לחיות איתם", אמרו גורמים שהיו מעורבים בדיונים, בהתייחס לעקרונות שצפוי להציג יו"ר ועדת החוץ והביטחון, ח"כ יולי אדלשטיין. המטרה המרכזית של הפגישה הייתה לנסות לדחות את הדדליין, אך גם היוזמה הזו נראית כרגע חסרת סיכוי.
חזית אחידה בקרב החרדית
בקרב הגורמים החרדים קיימת תחושת קונצנזוס כי לא יבשיל חוק גיוס חדש, והדיון עבר כעת לשאלה מה הצעד הבא. חסידות גור כבר סימנה את הכיוון: הרבי מגור הורה לנציגיו לקדם מהלך לפיזור הכנסת. עם זאת, ישנה הבנה שמהלך מצומצם לא יספיק, ולכן נעשים מאמצים לרתום שותפים נוספים בציבור החרדי. הרעיון הוא לגבש חזית אחידה – שתוכל לייצר לחץ אמיתי.
הפגנת חרדים, צילום: דוברות המשטרה
גם במגזר הליטאי החלו להישמע קולות ברורים. הרב משה הלל הירש הצהיר כי "אם לא נראה בקרוב התקדמות בנושא – הוא תומך בפרישה מהממשלה". בין פרישה לבין פיזור הכנסת יש פער משמעותי: פרישה של מפלגה חרדית מהקואליציה אינה מחייבת את פירוקה, והיא עלולה להעניק לראש הממשלה עוד זמן יקר למניפולציות פוליטיות.
הבוקר צפויה להתקיים פגישה מכרעת בין הרב הירש לרב דב לנדו, במטרה לגבש קו אחיד בתוך דגל התורה. "לא מדובר ב'עוד נושא' אצל הציבור החרדי", אמר אחד מהמקורבים. ההבנה היא שכל צעד חד-צדדי ייתפס כחולשה, ולכן מתקיים מאמץ להציג עמדה חרדית מתואמת. עם זאת, הניסיון הזה אינו מובטח להצלחה.
הפגנת חרדים נגד חוק הגיוס | ארכיון, צילום: Yonatan Sindel,Flash90
האפשרויות
בתוך כל זאת, העיניים נשואות לשני דברים בלבד: לאריה דרעי ולחוק לפיזור הכנסת. "דרעי מחזיק באפשרות לפרק את הקואליציה, מה שלא אפשרי מספרית מבחינת יהדות התורה: הם 7 חברי כנסת – הקואליציה עם 68", הסביר גורם בכיר. האפשרות המשפטית קיימת: אם יש הסכמה, הכנסת יכולה להתפזר בתוך יום אחד בארבע קריאות.
סביב נתניהו יש מי שמנסים לשדר אופטימיות. בלשכת ראש הממשלה סבורים כי ועדת החוץ והביטחון "על סף הסכמות", אך לדבריהם של חברי ועדה וגורמים חרדים, המציאות הפוכה. שם מזהים פערים מהותיים ומעט מאוד התקדמות. החשש מצד הח"כים החרדים הוא שנתניהו מנסה "להוליך שולל" ולקנות זמן – טקטיקה מוכרת במשברים פוליטיים קודמים.
העדיפות החרדית היא להגיע להסכמה עם נתניהו על הליכה מסודרת לבחירות. פרישה מהממשלה נתפסת כצעד שיביא לנזק מידי – שרים יתפטרו, ח"כים נורווגים ייפלטו, והכוח הפוליטי יצטמצם. לעומת זאת, אם יוסכם על פיזור הכנסת מראש, כולם יוכלו להישאר בתפקידים עד לבחירות, תוך השהיית יישום ההחלטות הנוגעות לגיוס חרדים.