נשיא איראן, מסעוד פזשכיאן, ניצל הערב (ד') את נאומו בעצרת הכללית של האו"ם בניו יורק כדי לתקוף את ארה"ב וישראל, בתגובה ישירה לדברים שהשמיע דונלד טראמפ יום קודם לכן. "טראמפ צריך לדעת שאיומים רק מאחדים את האומה האיראנית", אמר פזשכיאן, שהבהיר כי ארצו לא תיכנע ללחץ צבאי. עם פתיחת נאומו עזבה המשלחת האמריקנית את האולם במחאה.

פזשכיאן התייחס כבר בתחילת דבריו לטענתו של טראמפ כי איראן היא מדינה טרוריסטית. "נשיא ארה"ב תיאר אותנו כטרוריסטים", אמר, "אבל אנחנו היינו הקורבנות של טרור". בהמשך הזכיר את הרג המנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי, ביום הראשון של המלחמה, והאשים את ארה"ב גם בהפצצת בית ספר בעיר מינאב. לדבריו, בהפצצה נהרגו יותר מ-175 ילדות, והוא הציג באולם תמונות של חמינאי ושל בית הספר.
אהבתם? עוד תכנים בלעדיים באפליקציה של כיפה. הורידו עכשיו
"רק הגנו על עצמנו, אנחנו לא טרוריסטים"
במרכז נאומו הציג נשיא איראן את ארצו כמי שפעלה במסגרת הגנה עצמית בלבד במהלך המלחמה. "איראן לא הרכינה את ראשה, היא הגיבה, אבל לא פגענו באוכלוסייה אזרחית - רק הגנו על עצמנו, אנחנו לא טרוריסטים". בהמשך הטיח ביקורת במדינות שלטענתו מציגות את עצמן כמגינות על היציבות, בעוד הן עצמן פועלות נגד איראן: "אנחנו אלה שגורמים אי-יציבות? ואלה שמבצעים טרור ופשעים - הם שומרי השלום והיציבות? הם לא מצייתים לשום חוק בינלאומי. עם זה אנחנו מתמודדים".
גם סוגיית הגרעין האיראני עלתה בנאום. פזשכיאן חזר על עמדת טהרן שלפיה תוכנית הגרעין מיועדת לצורכי אנרגיה ולא לפיתוח נשק גרעיני, ושאל מדוע הפיקוח הבינלאומי מתמקד באיראן בעוד שלדבריו ישראל מחזיקה בנשק גרעיני שאינו נתון לפיקוח. "ישראל הורגת - ואיראן היא זו שסופגת סנקציות, זה מוסר כפול", אמר.
בהמשך ביקש פזשכיאן להדגיש כי איראן ממשיכה לחזק את יכולותיה הצבאיות לצורכי הגנה, אך לדבריו אין בכוחה הצבאית בלבד כדי להביא לפתרון. "השלום לא יבוא משדה הקרב", אמר, והוסיף כי ארצו מאמינה בדיפלומטיה. הוא שב והזהיר מפני ניסיון להפעיל לחץ באמצעות איומים, וחזר על המסר שהשמיע בתחילת נאומו: "טראמפ צריך לדעת שאיומים רק מאחדים את האומה האיראנית".
האיום של טראמפ - והשיחות בין הצדדים
דבריו של פזשכיאן הגיעו יממה לאחר נאומו של טראמפ באותו אולם. הנשיא האמריקני אמר כי יידרש לבחור בין שתי אפשרויות, ובהן "להשמיד את הרפובליקה האיסלאמית" של איראן או לסייע לה להפוך לאחת המדינות הגדולות במזרח התיכון ובעולם. הדברים הזכירו איום קודם שהשמיע טראמפ באביב, שלפיו יפעל "להשמיד ציוויליזציה" באמצעות מתקפה נרחבת על תשתיות באיראן, מהלך שהסתיים בהמשך בהפסקת אש שנותרה בעיקרה בתוקף.

לצד האיום, טראמפ אמר בנאומו כי הוא מאמין שארה"ב ואיראן יגיעו להסכם לאחר בחירות אמצע הכהונה בארה"ב, שייערכו בתחילת נובמבר. לדבריו, טהרן ממתינה לראות כיצד יסתיימו הבחירות, אף שהוא עצמו טען כי תוצאותיהן לא ישנו את עמדתו כלפי איראן. טראמפ גם דחה טענות שלפיהן לצבא האמריקני חסרים תחמושת ומיירטים, וקרא למדינות נוספות להצטרף ללחץ הכלכלי שהטיל על המשטר האיראני.
זמן קצר לאחר נאומו של טראמפ נחשף כי נציגים אמריקנים ואיראנים קיימו בשולי העצרת פגישה שנמשכה יותר משלוש שעות בניסיון לקדם הסכם שיביא לסיום רשמי של המלחמה. טראמפ הגדיר את השיחה כ"טובה מאוד ומועילה מאוד", ושליחו סטיב וויטקוף, שהשתתף בפגישה יחד עם ג'ארד קושנר, תיאר אותה כ"מעודדת, בונה ומוצלחת". מנגד, בטהרן הדגישו כי המגעים עם ארה"ב מתקיימים באופן עקיף ובתיווך קטארי, כאשר את המשלחת האיראנית הוביל שר החוץ עבאס עראקצ'י.
נאומו של פזשכיאן ניתן שעות לאחר דיווח נוסף על תקרית במצר הורמוז, שבמסגרתה ספינה נפגעה מ"נשק לא ידוע". בעקבות הפגיעה פרצה אש על הסיפון והצוות נאלץ להתפנות, אך לא דווח על נפגעים. זו הייתה התקרית הראשונה שדווחה נגד כלי שיט במצר בתוך יומיים. המצר האסטרטגי נחסם על ידי איראן בתחילת המלחמה, במהלך ניסיון לפגוע בשוק הנפט העולמי ולהפעיל לחץ על ארה"ב וישראל, בעוד וושינגטון הטילה בתגובה מצור משלה על המצר במטרה למנוע ייצוא נפט איראני.
