כבר לא פלילי: נפגעות תקיפה מינית יוכלו להתראיין לתקשורת

הצעת החוק של עליזה לביא המאפשרת לנפגעות תקיפה מינית להתראיין בתקשורת עברה בקריאה ראשונה בכנסת. השרה שקד: "נפסיק את המציאות האבסורדית בה הנפגע הופכת לעבריינית"

חדשות כיפה חדשות כיפה 06/11/18 09:56 כח בחשון התשעט

כבר לא פלילי: נפגעות תקיפה מינית יוכלו להתראיין לתקשורת
איילת שקד, צילום: הדס פרוש/פלאש 90

מליאת הכנסת אישרה אמש (ב') את הצעת החוק של חברות הכנסת עליזה לביא ואורלי לוי-אבוקסיס ובעידודה של שרת המשפטים איילת שקד שתגן על נפגעות תקיפה מינית ותאפשר להן להתראיין בתקשורת. נכון להיום חוק העונשין אוסר פרסום על פרטיו או זהותו של מתלונן או נפגע בעבירת מין, זולת אם נתן הסכמתו לכך בפני בית המשפט, או שבית המשפט התיר זאת מטעמים מיוחדים שיירשמו. העונש לצד העבירה עומד על שנת מאסר.

האיסור הפלילי נועד לייצר 'קרקע בטוחה' לנפגעי עבירות מין להגיש תלונות ולשתף פעולה עם הליכים פליליים, ללא חשש שזהותם תיחשף בניגוד לרצונם. הנחת המחוקק הייתה כי במרבית המקרים נפגע עבירת מין, או מתלונן בעבירה זו, מעוניין לשמור על פרטיותו ולא לאפשר פרסום של פרטים אודותיו ככזה. 

למרות הרצון הטוב, החוק הקיים יצר מצב אבסורדי, לפיו נפגעי תקיפה מינית נענשים פעמיים: פעם אחת בעת התקיפה ופעם שניה כאשר נאסר עליהן לגולל בפני הציבור את אירוע התקיפה. ולחלופין, נפגעת שמתראיינת עוברת על החוק.

הגם שהובהר בידי הגורמים המוסמכים כי איסור הפרסום אינו חל על הנפגע ואינו פוגע ביכולתו לספר את סיפורו, נטען כי ההסדר הקיים הוא פטרנליסטי ומגביל את נפגעי העבירה והמתלוננים, שלא בטובתם. כן נטען, כי גם בהינתן פרשנות לפיה האיסור אינו חל על נפגע העבירה או על המתלונן, הוא עדיין מונע מגורמים אחרים באמצעותם מבקשים אלה להשמיע את קולם, כדוגמת ועדות הכנסת ועיתונאים – לעשות כן. גופי תקשורת וארגונים אחרים אשר מקיימים דיונים ציבוריים בשיתוף נפגעי עבירות מין, חוששים מפני אחריות פלילית, ונמנעים מחשיפת זהותם של נפגעים, חרף רצונם של האחרונים להיחשף.

נוכח זאת, יתוקן החוק כך שיתאפשר למתלונן בעבירת מין או לנפגע בעבירה זו, אם הוא בגיר, להביע הסכמתו בכתב, לעניין חשיפת פרטיו או זהותו, בלי שיידרש כי ההסכמה תינתן בפני בית המשפט.

על מנת להגן על קטינים ולמנוע אפשרות להפעיל עליהם לחץ פסול, תזכיר החוק קובע כי קטין יוכל לחשוף את פרטיו האישיים רק לאחר שהצהיר על כך בבית המשפט.

שרת המשפטים איילת שקד: "מדינת ישראל מחויבת לעשות הכל להגנה על מותקפים ומותקפות מינית. כעת נתקן את העוול שנגרם לנפגעות תקיפה מינית שלאחר הפגיעה בהן גם נאסר עליהן לדבר על כך. אני מודה לחברות הכנסת עליזה לביא ואורלי לוי אבקסיס על הצעות החוק שהגישו בנושא ולעיתונאית יעל דן על העלאת הנושא לסדר היום הציבורי".

ח"כ עליזה לביא (יש עתיד): "מדובר בתיקון הכרחי לחוק מיושן, שיוצר מציאות מעוותת המרתיעה ומשתיקה את הקורבן ומגנה על התוקף. במציאות העכשווית שנוצרה אנו חייבים להגן על נפגעות שלעיתים המסלול הציבורי הוא המוצא האחרון עבורן. החשיפה וההכרה החברתית חשובה גם לתהליך הריפוי והשיקום של הנפגעת וגם להרתעתם של פוגעים פוטנציאליים בעתיד. במקרים רבים עצם החשיפה של מתלוננת הביאה לגל של תלונות נוספות שאפשרו את הרשעתו של התוקף. כל נפגעת כזו פותחת את הדלת לזו שאחריה, מביאה את הסוגיה לקדמת הבמה ועושה עוד צעד חשוב בדרך לתיקון החברה מהנגע הזה של הטרדות ופגיעות מיניות. אני מודה לשרה שקד על תמיכתה בחוק, ולתוכנית "עושים צהריים" עם יעל דן בגל"צ שמעלים את הנושא למודעות הציבורית".