הצעת חוק חדשה: הכנסת תבחר את נשיא בית המשפט העליון

על רקע העימות בין השרה שקד לשופטת נאור, הגיש ח"כ יואב קיש הצעת חוק לפיה תבוטל שיטת המינוי הנוכחית, המסתמכת על ותק ותעבור לידי חברי הכנסת

חדשות כיפה משה ויסטוך 01/06/17 13:41 ז בסיון התשעז

הצעת חוק חדשה: הכנסת תבחר את נשיא בית המשפט העליון
שקד ונאור לא מגיעות להסכמות, צילום: פלאש 90. יונתן סינדל

ח"כ יואב קיש מהליכוד, הגיש היום (חמישי) הצעת חוק חדשה לפיה הליך מינוי נשיאת בית המשפט העליון יעבור לידי הכנסת. שרת המשפטים איילת שקד צפויה לתמוך בהצעה ולבכך להיכנס לעימות נוסף עם נשיאת בית המשפט העליון, השופטת מרים נאור.

בהצעתו מבקש ח"כ קיש לבטל את שיטת הסניוריטי, במסגרתה המחליף או המחליפה של נשיא בית המשפט נקבע על פי הותק. לטענתו בשיטה זו, לוועדה לבחירת השופטים אין כל משמעות.

"הליך בחירת נשיא בית המשפט העליון כיום פגום מאחר והופך את הועדה לבחירת שופטים לחותמת גומי ע"פ שיטת הסניוריטי", אמר קיש והוסיף כי מטרידה אותו "העובדה שהשיטה הזו פוסלת הפעלת שיקול דעת בעיקר כשמדובר במינוי תפקיד כ"כ חשוב. אם כנסת ישראל יכולה לבחור מבקר מדינה ונשיא מדינה - היא יכולה גם לבחור את נשיא בית המשפט העליון".

הצעת החוק הוגשה בשיאו של עימות נוסף בין השרה שקד לשופטת נאור, שאמורה לסיים בקרוב את תפקידה כנשיאת בית המשפט. בתחילת השבוע כתבה נאור מכתב חריף לשקד, בו רמזה כי התנהלותה בנוגע להליך בחירת מחליפתה, נגוע ברצון להשפיע על זהות השופטים. שרת המשפטים לא התרשה מהדברים ובתשובתה לנאור כתבה כי ההחלטה על זהות הנשיא או הנשיאה הבאה של בית המשפט העליון, תגיע רק לאחר דיון עקרוני בשיטת הבחירה הנוכחית.

השרה שקד ככל הנראה תתמוך בהצעת החוק, אך מי שמתנגדת לה היא ח"כ איילת נחמיאס ורבין מהמחנה הציוני: "לא היינו צריכים להיות מופתעים מהצעת החוק של ח״כ יואב קיש. הרי כל התחומים שבהם פעל נועדו בעיקר לרצות את הימין הליכודי - הכשרת בניה לא חוקית, מניעת הזכות לעתור לבג"צ, רדיפת ארגוני שמאל וזהו ״בסך הכל״ השלב הבא בסולם, רמיסת בית המשפט העליון".

לדבריה, "הגישה האנטי דמוקרטית של ח״כ קיש שהובל בחוק v15 על ידי עו״ד דוד שמרון עושה דברו של נתניהו וחשוד בפרשת הצוללות, מוזנת עתה ע״י שרת המשפטים שדעתה ידועה והשר יריב לוין גם הוא ״אוהד מושבע״ של העליון. פעם אחת הצליח הימין לכופף  את השיטה בציפיה  שהנשיא גרוניס ״יעבוד אצלם״ - הם גילו שברמה המשפטית הזאת אף שופט עליון לא עובד אלא אצל הציבור".