שיח מתמודדות

להבדיל מהגברים, המתמודדות לרשימת "הבית היהודי" נוהגות כבוד זו בזו, מפרגנות ומקוות להצלחה נשית סוחפת. "למה להצביע רק לאישה אחת?"

חדשות כיפה חדשות כיפה 02/10/12 16:21 טז בתשרי התשעג

שיח מתמודדות
כיפה, צילום: כיפה

כשהמרוץ ל"בית היהודי" נכנס אל תקופת החגים, משהו בו נרגע. היצרים שככו מעט, חילופי המהלומות נרגעו, ונראה כי כולם נושמים נשימה עמוקה מתחת לסכך, נרגעים תחת כיפת השמיים.

ביקשנו לנצל את האווירה הרגועה ולכנס את שלוש המתמודדות לרשימת "הבית היהודי" - שולי מועלם, איילת שקד וגילה פינקלשטיין - לשיחה פתוחה על ההתמודדות, החיים במרוץ הפוליטי, והעתיד. כן, זה שטומן בחובו גם הצלחות, הפתעות וייתכן שגם אכזבות.

מה שמשותף לשלוש המתמודדות, למן תחילת הפגישה, זה הפרגון ההדדי. הכבוד שהן רוחשות זו לזו, כמעט מהרגע הראשון ועד לתום הפגישה המשותפת, שנגמרת בחילופי ברכות לכבוד החג ובהזמנה חגיגית לסוכתה של מועלם. מבחינתן, הן אומרות, שכולנו נכנס יחד לרשימה לכנסת. איזה הבדל של שמיים וארץ במערכת היחסים בין המתמודדות לבין המתמודדים.

"תהיה אישה בשלישייה הראשונה"

"בעצם, למה להצביע רק לאישה אחת?", תוהה איילת שקד במהלך הפגישה, "שהציבו שריון לאישה בעצם החליטו שצריך להצביע לאישה אחת בלבד. עצוב שצריך שריון לאישה. אישה צריכה להיבחר בגלל היכולות שלה ולא בגלל עובדת היותה אישה. עם זאת, במציאות הקיימת, מתוך אפלייה מתקנת, בכל מפלגה כיום יש שריון לאישה. למה שלא יבחרו בשתי נשים לרשימה לכנסת? אף אחד לא קבע שצריך לבחור באישה אחת".

מועלם, מנגד, משוכנעת בסיכוי הגבוה של המתמודדות. "לכולם ברור שתהיה אישה בשלישייה הראשונה", היא קובעת, "אחר כך, צריך לראות איך מכניסים כמה שיותר נשים נוספות לרשימה. אי אפשר להתעלם מהנתון ש-44% מהמתפקדים הן נשים והן רוצות לראות אישה במקום גבוה ברשימה לכנסת. אני חושבת שצריך אישה דתייה בחמישייה הראשונה ויש מקום לאישה נוספת".

גילה, למודת ניסיון כחברת כנסת בכנסת ה-16, שעמדה על סיפה של הרשימה לכנסת ה-17, טוענת כי השותפות של הנשים במפלגה היא אינטרס של כולנו. "זה גם מה שהגברים צריכים - הם צריכים אישה לצידם. בכל העולם ידוע שמקדמים נשים בעזרת שריון, ואולם אצלנו במפלגה זה לא קרה. היינו "ועדת קישוט". בכל כנס פוליטי היו מקפיצים את הנשים. הציבור שבוי בקונספציה, לדעתי", היא מספרת.

שולי ואיילת חולקות על גילה הותיקה וטוענות כי המציאות היום, שונה. "אנשים מבינים שאישה יכולה להוביל. אנחנו במקום אחר לגמרי ונשים בוחרות ונבחרות והציבור הזה מאוד מאפיין מציאות בה נשים מובילות שינוי מהותי", היא אומרת וקובעת, בלי שמץ של ספק, כי "היות ו-44% מהמתפקדים הן נשים והן יבחרו אישה למקום הראשון. אין לי שום ספק בכך". איילת, מרימה גבה. מהססת. ניכר כי היא לא משוכנעת בהבטחה הזו.

איילת לא מוותרת על הילדים

המרוץ הפוליטי גובה קורבנות משפחתיים מכלל המועמדים. כשמדובר במתמודדות, הסיפור מורכב יותר. "אצלי זה לא קל", חולקת איילת, "בעלי ביקש ממני לדחות את זה בכמה שנים בגלל שיש לנו ילדים קטנים (7 ו-4) אבל הוא מאוד תומך, עובד פחות קשה וכהחלטה החלטנו לא לקחת מטפלת ולטפל לבד בילדים. זה לא קל לו, לא קל לנו. תמיד הייתה לי קריירה ויש לי גם כיום קריירה בתחום ההייטק, הוא מאמין בנשים ורואה בזה חשיבות. יש לנו יכולות שאין לגברים. נפתלי בנט אומר לי את זה תמיד. אבא שלי עוד עוזר לי עם הילדים".

גם שולי מספרת על תמיכה רחבה לה היא זוכה בבית. "המשפחה מאוד תומכת. יש לי שבעה ילדים מגיל 23 עד גיל 6. מטבע הדברים, כל השנים אני עוסקת בעניינים ציבוריים ויש הרבה הירתמות של הבית והמשפחה הגרעינית", היא מגלה. לדבריה, גם בעלה מוצא "חשיבות גדולה מאוד בעשייה שלי - בשביל הבית, בשבילי ובשביל עם ישראל. השילוב של ילדים גדולים ובעל תומך, משפחה רחבה בזכות הנישואין השניים שלי, יש הרבה מאוד תמיכה. מה שיותר נוח זה שמדובר במציאות שלא התחילה עכשיו, אלא חיים ציבוריים שמהווים חלק בלתי נפרד ממני".

גילה, שאת הקשר עם בעלה החלה כבר בגיל 14 בתנועת הנוער "בני עקיבא", מספרת כי לפני הבחירות לכנסת ה-16 היא הגיעה, יחד איתו, לפגישה עם הרב מרדכי אליהו זצ"ל. "בכניסה ללשכה שלו הוא הזהיר את בעלי: "אתה מוכן לוותר על ארוחת בוקר, צהריים וערב?", הוא הסכים לקבל אותנו רק אחרי שבעלי הסכים, מייד", היא מספרת.

פינקלשטיין, מהמחוקקות הפעילות ביותר שידעה הכנסת בכל תולדותיה, מספרת כי ברוב הימים היא נשארה אחרונה במליאה, הייתה זו שמכבה את האור ביציאה. "הילדים איתי ומאוד אוהבים אותי, כמו גם בעלי שיודע שהעשייה והעיסוקים חסרים לי. ההבנה היא שרק דרך הפוליטיקה אפשר לשנות דברים. מעבר לכך מדובר בחיידק שמציק לי כל הזמן 'להטביע חותם'".

הפריימריז לא הפריע להן לבשל

למרות העיסוקים הפוליטיים והלו"ז הצפוף של שלושתן, הרווי בחוגי בית ומפגשים פוליטיים כמעט מדי ערב, ניכר כי מדובר בנשים חזקות המבקשות להגן ולשמור על שגרת החיים המשפחתית. "אירחתי בחג את אחי אחותי ובני משפחותיהם, כ-20 איש, והיה מעולה. לא היינו צריכים לקנות אוכל מוכן", מספרת שולי, ההבדל הוא רק בתפיסה". איילת לא ויתרה על בישולים לחג יחד עם הילדים: "הכנו קציצות, אפינו לחמניות וחלות. היה מעולה. אני מקפידה מדי יום להיות בבית ב-18:00 בערב כדי להיות עם הילדים לפחות עד 20:00".

החיים הציבוריים לא זרים לשקד, לשעבר חלק מלשכתו של בנימין נתניהו, יו"ר תנועת "ישראל שלי" ואשת הייטק בהווה. "אני במשרה מלאה בהייטק, עמדתי בראש "ישראל שלי" ואני טסה לחו"ל פעם בחודש. בעלי אומר לי: אני מעדיף שתבחרי בכנסת, לפחות יהיה לך תפקיד אחד ולא אלף סיפורים אחרים", היא מספרת בחיוך.

"התכנון של הזמן הוא קריטי כדי לשרוד את כל העיסוקים השונים", ממליצה גילה למתמודדות הצעירות, רגע לפני ששלושתן פוצחות בסיפורים על מקומן הצר של הנשים בחברה הישראלית. "אנחנו במיעוט סביב שולחנות קבלות ההחלטות", טוענות שלושתן, "לכנסת אנחנו חייבות להגיע".

לדאוג שנשים תהיינה בצמתי קבלת ההחלטות

תהינו אם ייתכן והתקוות הפוליטיות יתממשו בעתיד למרוץ על ראשות המפלגה. על אף הרוח הפמניסטית שנשבה לאורך המפגש, שלוש המתמודדות מטילות בכך ספק. "עבודה בכנסת לוקחת זמן ומאמץ, להתרגל ולהכיר את התפקיד. עוד מוקדם מדיי בשבילי להתמודד על התפקיד הזה", אומרת שולי.

גם איילת טוענת כי "אני לא אתמודד לראשות לא עכשיו ובטח לא בכנסת הבאה. אני רואה מה נפתלי משקיע ואני לא מוכנה להשקיע את זה. יותר חשוב לי להיות עם הילדים".

לצד הנושאים הרבים שבכוונת המתמודדות לקדם, במידה ויכנסו לכנסת, מצויים מספר נושאים העומדים על סדר היום הנשי-מגזרי. בעוד איילת מבקשת לקדם עידוד יציאה לעבודה של נשים ערביות ואמהות חד הוריות, לצד הובלת רפורמה ציונית-דתית ברבנות הראשית לישראל למען הנשים הדתיות והציבור החילוני בכלל, מבקשת שולי לקדם יציאה לעבודה בפריפריה, להוזיל את תשלומי ההורים ("וכאמא לשבעה אני יודעת בדיוק כמה זה עולה, וזה המון"), ולהוביל דיור לזוגות צעירים בציבור הציוני-דתי, גם בהתיישבות אך לא רק. גילה, לשעבר מנהלת תיכון "צייטלין" בתל אביב, מבקשת לחזור ולעסוק בענייני חינוך: "הבעיה לדעתי מתחילה בחינוך. זה המותג של המפד"ל וזנחנו אותו. השאיפה שלי הוא לחינוך יהודי, להביא בני נוער לכותל, להנחיל שעה אחת ליהדות או להיסטוריה ישראלית. הנושאים הללו בנפשנו. צריך לדאוג שנשים תהיינה בצמתי קבלת ההחלטות. אי אפשר לדלג עלינו".

על אף הנימוס ותרבות הדיון, המתמודדות ידעו לאיזו ביצה הן נכנסו. "הביצה בחוץ מלוכלכת, אבל מה שיש כאן זה חלק מהשינוי", אומרת שולי, "אנחנו מפרגנות אחת לשנייה ותומכות אחת בשנייה, בדרך של כל אחת מאיתנו. זו הדוגמה הטובה שאנחנו מבקשות לתת גם לאחרים". גילה מצטרפת לדבריה וטוענת כי "נשים מצליחות לעשות את הדברים אחרת. זה חלק מהסיפור".

אין מצב לאיחוד בלי מקום בטוח לנשים

המתמודדות כולן מתייחסות בחיוב לאפשרות של איחוד עם "האיחוד הלאומי" - אך לא בכל מחיר, בטח שלא במחיר השריון והשותפות הנשית ברשימה, במקום ריאלי וגבוה. "אנחנו צריכים את האיחוד הזה כדי להוביל מהלך של מפלגה דתית לאומית אחת גדולה שיהיה לה כוח, שתהיה משמעותית ותוביל את עם ישראל בעתיד. אני מאמינה, ורוב הציבור מאמין לדעתי, שיש לנו דרך שיכולה להוות תחליף להנהגה", היא מסבירה וקובעת: "בכל הסכם על אחדות חייבת להיות אמירה על אישה בחמישייה הראשונה. אין ברירה אחרת. צריכה להיות יותר מאישה אחת והמטרה שלי היא אישה בכל חמישייה. במפלגה המאוחדת אני רואה שתי נשים".

גילה, למודת ניסיון כמי ששילמה מחיר אישי כשלא הצליחה להיכנס לכנסת בשל האיחוד (שנכשל) עם "האיחוד הלאומי" בבחירות הקודמות, הבהירה למתמודדות כי חשוב "להבטיח ששיטת הזיג-זג של האיחוד לא "תעיף" את השריון לאישה". גם איילת מסכימה כי "אישה בכל חמישייה זה חלק קריטי מכל הסכם. גם כצל'ה מבין את זה. כרגע זה מוטל עלינו לטרוח ליישם את זה באיחוד הסופי".

בסוכה של מועלם

המפקד כבר הסתיים, אך הכל עוד פתוח. ניסינו להבין על מי המתמודדות שלנו מהמרות לראשות המפלגה, וזה לא היה כל כך פשוט. חוץ מבמקרה של איילת שקד, כמובן, שהמרה ללא היסוס על נפתלי בנט לראשות המפלגה, אך נמנעה מלהתייחס לשאר הרשימה.

מועלם, מנגד, נמנעה מהתייחסות. "אני לא מהמרת על הראשות. כל אחד הוא בן אדם מצויין, ועם שלושתם אני יכולה לעבוד בצורה מצויינת", היא מבהירה. גילה, לעומתה, אמנם הסבירה כי היא "יכולה לעבוד עם כולם", אך "אחרי שנים ארוכות של עשייה עם זבולון אורלב, אני מקווה לראות אותו כיושב ראש המפלגה. יש לו את הניסיון והידע והוא הוכיח את עצמו בעבר בתחום הפרלמנטרי. הוא יקדם את המפלגה עם הכישורים שלו והידע שלו".

המפגש הזה נחתם בלחיצות ידיים וברכות חגיגיות לקראת החג, חילופי טלפונים ותיאומי ציפיות לקראת ההמשך. עוד השבוע הן צפויות להפגש בסוכתה של מועלם, כאמור, כדי להמשיך ולציין את אווירת החג.

האחדות הזו של המתמודדות היא פלא, קסם של ממש בתוך ביצה עכורה של מתחים פוליטיים המאפיינים את יתר המתמודדים. ולו בגלל זה, שווה לכולנו לקוות לעוד מתמודדות שכאלה ברשימה שלנו.