31 יום לבחירות: הכישלון של בנט ושקד ומשוואת "נתניהו=הימין" ההרסנית

כשהוקמה מפלגת הימין החדש הבטיחו ראשיה, שעזבו למענה את הבית היהודי, כי יצילו את ישראל משלטון השמאל. לצערם, למציאות היו תכניות אחרות. וגם, עד כמה סומך נתניהו על הימין ביום שאחרי שיפרוש או יופרש? רמז: לא סומך

חדשות כיפה משה ויסטוך, חדשות כיפה 08/03/19 07:01 א באדר ב'

31 יום לבחירות: הכישלון של בנט ושקד ומשוואת "נתניהו=הימין" ההרסנית
השניים שלא הצליחו להשפיע וזה שאולי יותר מידי משפיע, צילום: פלאש 90. יונתן זינדל/ שרון רביבו

1. "המהלך הזה יציל את הימין בבחירות". כך הכריז בביטחון נפתלי בנט באותו מוצאי שבת, לפני יותר מחודשיים, שבו הוא וחברתו להנהגת הבית היהודי, איילת שקד, הודיעו בדרמטיות על עזיבתם לטובת הקמת מפלגה חדשה. המהלך הכניס את הציונות הדתית כולה להלם, ורק מכת החשמל, בדמות החיבור הטכני לבן גביר ובן ארי, הצליחה להציל אותה ממוות פוליטי.

מאז ש"המפץ הפוליטי" בימין הדתי יצא לדרך ומאז שמפלגת הימין החדש הוקמה על ידי שני הטאלנטים, שלוטשים את עיניהם לעבר כס ראש הממשלה, הרבה הבטחות פוזרו לאוויר מערכת הבחירות, אך נכון לרגע זה, אף לא אחת מהן מומשה.

ההבטחה המרכזית, שעל בסיסה הקימו בנט ושקד את הפלטפורמה הפוליטית החדשה שלהם, הייתה שבעזרת ההתנתקות מהבית היהודי הם יצליחו לשאוב קולות מהמרכז ולהגדיל את כוחו של גוש הימין. "עד להגעתנו", הסביר יו"ר הימין החדש הטרי, יומיים לאחר ההודעה המכוננת, בפוסט שנועד להסביר את המהלך המפתיע, "גוש הימין הידרדר ל-58 מנדטים, ועם הופעתנו בזירה יתווספו בהדרגה כ 8-10 מנדטים לגוש הימין".

בהמשך, הוא ושקד חזרו פעם אחר פעם על המנטרה הזאת שעיקרה - עד הקמת הימין החדש גוש הימין התכווץ ומאז שנוסדה אפשר לנשום לרווחה. הייתי רוצה לקחת קרדיט על תקיעת הסיכה בבלון הציפיות והבטחות הפומפוזיות, אך למען האמת מי שעשתה זאת עבורי זו המציאות בעזרתם של כמה סקרים.

הליכוד
30
הליכוד
כחול לבן
36
כחול לבן
שס
6
שס
ישראל ביתנו
0
ישראל ביתנו
הרשימה המשותפת
4
הרשימה המשותפת
יהדות התורה
7
יהדות התורה
זהות
0
זהות
העבודה-גשר
9
העבודה-גשר
המחנה הדמוקרטי
0
המחנה הדמוקרטי
ימינה
0
ימינה
נעם
0
נעם
הסקר נערך על ידי ערוץ 12 בתאריך 5/03
בחירות 2019 - מאגר הסקרים המלא

2. בחודש דצמבר, מספר ימים לפני "המפץ הגדול" כשבבית היהודי התכוננו למערכת הבחירות תחת הנהגתם של בנט ושקד, פורסם סקר בחדשות 12. לפי הסקר, גוש הימין קיבל 60 מנדטים. חודשיים לאחר מכן, כשבישראל כבר פעלה מפלגה חדשה בשם הימין החדש, התפרסם סקר נוסף באותו ערוץ ובו גוש הימין קיבל...60 מנדטים. מספר שבועות קדימה והנה אנחנו בחודש מרץ. שוב סקר של אותם סוקרים ועל כמה מנדטים עמד הפעם גוש הימין? נכון. שוב אותם 60 מנדטים.

אבל מה כבר מבינים בחדשות 12? בואו נבדוק את אלה שבאמת יודעים לערוך סקרים. כאן 11. בחודש דצמבר פורסם בערוץ סקר שמצא וגילה כי סך כל המנדטים בימין עמד על 63. הלאה, בואו נתקדם לחודש פברואר. הרי בנט הבטיח שהגוש יגדל. אז בסקר הבא קיבל גוש הימין מנדט אחד פחות. השבוע, באותו כלי תקשורת ועל ידי אותו סוקר, פורסם סקר חדש שבו הידרדר הימין ל-59 מנדטים בלבד. מוזר...מה הוא לא שמע שהימין החדש בשטח?

מה אתם אומרים על סקר שלישי גלידה? אז בסקר שפורסם באתר וואלה ערב "המפץ", גוש הימין ניצב בגאון על 63 מנדטים. יפה. בחודש פברואר הוא ירד ל-61. פחות יפה. והשבוע הוא כבר ירד מתחת לגוש חוסם והסתפק ב-59 מנדטים בלבד. ממש לא יפה.

רגע, בנט ושקד גם הבטיחו שעכשיו כשהם ותקומה פרודים, חלק מהילדים (החרד"לים) ילכו עם בצלאל והחלק השני (מיינסטרים, ליברלים ומסורתיים) יעברו אליהם. אז הבטיחו. בשלושת הסקרים הנ"ל התקבעה מפלגת הבית היהודי סביב 12 מנדטים. בסקר האחרון של חדשות 12 קיבלה הימין החדש 5 ואיחוד מפלגות הימין 6, בסקר כאן קיבלו שקד ובנט 6 מנדטים לעומת 7 של סמוטריץ והרב פרץ, ואילו בוואלה הימין החדש התייצבה על 7 והאיחוד המשולש על 6. לסיכום: 11 מנדטים במשותף לפי סקר אחד ו-13 מנדטים לפי השניים האחרים.

חשוב לציין כי המצב העגום הנוכחי של מחנה הימין, שמתבטא בסקרים בירידה של 7 מנדטים ביחס לכנסת הנוכחית, נובע משלל סיבות ובראשון האיחוד בין גנץ ללפיד ועננת מצבו המשפטי של נתניהו. ובכל זאת, כל אלה עמדו על הפרק מתחילת מערכת הבחירות וידעו זאת גם בנט ושקד, שבחרו ועדיין בוחרים למתג את עצמם כמושיעי הימין.

האם היה כדאי לצאת למהלך כזה דרמטי, שגרר אחריו הרבה מאוד דם רע, רק בשביל תוספת מנדט אחד במקרה הטוב? כנראה שלא. מה שכן, זה ממש לא נשמע כמו ימין חדש מתחיל.

כל עוד הוא בסביבה הוא רגוע, אך מה יהיה כשילך?

כל עוד הוא בסביבה הוא רגוע, אך מה יהיה כשילך?צילום: שרון רביבו

3. אז מי בכל זאת יציל את גוש הימין המט לנפול? את התשובה ניתן היה לקבל ביום שני בכפר המכביה, באמצעות מספר מילים מנאומו של ראש הממשלה שמחזיק בכהונה הארוכה ביותר מלבד זו של דוד בן גוריון. נתון אותו הוא מנסה בכל כוחו לשנות, ואם ייבחר שוב שבוע וחצי לפני חג החירות וישרוד עד הקיץ, הוא גם יצליח וישתה בהסבה על שולחן הסדר עם חיוך גדול על הפנים.

"יש כאן התגייסות שלא הייתה כמוה של השמאל והתקשורת", אמר בנימין נתניהו מספר ימים לאחר שכתב החשדות נגדו פורסם והיועמ"ש מנדלבליט החליט להגיש נגדו כתב אישום בגין שוחד בכפוף לשימוע שיערוך לו לאחר הבחירות.

בהמשך, נתניהו שוב תקף את השמאל והתקשורת כשטען כי "הם יודעים שמול ההישגים הכבירים שלנו, הם לא יכולים לנצח אותנו במשחק הוגן. אז הם משחקים משחק בלתי הוגן. ראשית, הם מנסים להוציא אותי מהמגרש, כדי שהליכוד והימין יפלו מהשלטון".

אם ההדגשה הצהובה לא מספיק הבליטה את הדברים החדים של נתניהו קבלו אותם בשחור: "הם מנסים להוציא אותי מהמגרש, כדי שהליכוד והימין יפלו מהשלטון". זה עד כמה שנתניהו מעריך ומחזיק מעצמו, או אם תרצו, זה מה שהוא חושב על הירושה שישאיר אחריו. מבחינתו, ברגע שהגורמים המעוניינים בכך יצליחו לסלק אותו מהזירה, אין תקווה לימין והשמאל יוכל לכבוש בקלות את השלטון כאילו היו אלה ימי מפא"י העליזים (תלוי למי) אי שם בשנות ה-50, ה-60 ומרבית ה-70.

לא אהבתי לקרוא את השורה הזאת של ראש ממשלתנו, אך לאחר מחשבה קצרה נאלצתי להסכים עמה. יש כיום בימין הרבה מאוד כוחות איכותיים ודומיננטיים. גדעון סער, גלעד ארדן, ניר ברקת, נפתלי בנט ואיילת שקד ועוד. כולם פוטנציאל מובהק לאייש את בית אגיון ברחוב סמולנסקין 9, פינת רחוב בלפור.

אך אם תשאלו את נתניהו, וכנראה שגם את מצביעי הימין "הרך" או אנשי המרכז שמכריעים בכל פעם את הבחירות, לא בטוח שמישהו מנסיכי הימין יוכל "להגן על הכתר" כבר בהתמודדות הראשונה מול גנץ או לפיד ביום שאחרי נתניהו. יום שעם החלטתו של מנדלבליט התקרב בצעדי ענק.

"איבדנו את היכולת להשפיע", הסבירו שקד ובנט את ההחלטה להקים מפלגה מתחרה. על רקע עמודות המנדטים שמבוששות להתרומם, 31 יום לפני יום הבוחר, נראה שנפתלי ואיילת עדיין לא הצליחו למצוא את שאיבדו. לא הם אלה שיצילו את גוש הימין. מי שיעשה זאת שוב, אולי בפעם האחרונה ולקדנציה קצרה, זה דוד ביבי. ואחריו המבול. לימין.