מורות הלכה – לא בבית מדרשה של מפלגת הציונות הדתית

התנגדותן של המפלגות החרדיות להכרה ציבורית כלשהי ביכולותיהן של תלמידות חכמים ומורות הלכה, אינה מפתיעה. אולם, מן הראוי היה שהמפלגה הנושאת את שם הציונות הדתית, תשא על נס את מהפכת לימוד התורה לנשים

חדשות כיפה ד״ר אסי קניאל 24/11/24 09:34 כג בחשון התשפה

מורות הלכה – לא בבית מדרשה של מפלגת הציונות הדתית
השר סמוטריץ בוועדה. אילוסטרציה, צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בעשרות השנים האחרונות התחוללה מהפכה של ממש בעולם התורה הציוני - דתי, שפתח את שעריו בפני נשים לומדות תורה. המהפכה לא פסחה על כל בתי המדרש של הציונות הדתית, וכיום נשים לומדות במוסדות תורניים המזוהים עם 'ישיבות הקו', וגם בכאלו המזוהים עם הקיבוץ הדתי. ברבות השנים, התגבשה גם קבוצה מרשימה של תלמידות חכמים ונשות הלכה, שלמדו שנים ארוכות במוסדות לימוד תורניים. נשים אלו זוכות מטבע הדברים להשפעה ציבורית רחבה, ואך טבעי היה שהן תוכלנה להשמיע את קולן בסוגיות הנוגעות לדמותה היהודית של מדינת ישראל, כגון זהותם של הרבנים הראשיים ודמותה של הרבנות הראשית.

אולם, השבוע (א') תעלה בוועדת החוקה של הכנסת הצעת חוק העוסקת בהרכב האסיפה הבוחרת של הרבנות הראשית. הצעת החוק קובעת שעשרת הרבנים בגוף הבוחר – אותם ממנים הרבנים הראשיים - חייבים להיות בעלי תעודת הסמכה של הרבנות. מטרתו היחידה של תיקון זה היא לחסום את דרכן של הנשים, ולוודא שמורות הלכה לא תוכלנה להתמנות לאסיפה הבוחרת. ש"ס המקדמת את התיקון הזה, סבורה כי נשים יכולות לכהן באסיפה בוחרת כנציגות ציבור או כראשות ערים, אך לא יעלה על הדעת שתנתן להן זכות להשמיע את קולן כנשות הלכה וכתלמידות חכמים. אין מדובר כאן במינוי נשים למשרות רבניות או להכרה בהן כפוסקות הלכה, אלא בסך הכל במתן אפשרות לנשים להשמיע את קולן בסוגיה בעלת חשיבות ציבורית, מנקודת מבט תורנית. בבית מדרשה של ש"ס, הדבר לא יעלה על הדעת.

התנגדותן של המפלגות החרדיות להכרה ציבורית כלשהי ביכולותיהן של תלמידות חכמים ומורות הלכה, אינה מפתיעה. אולם, מן הראוי היה שהמפלגה הנושאת את שם הציונות הדתית, תשא על נס את מהפכת לימוד התורה לנשים, ותאבק למען שילובן של מורות ההלכה בגוף הבוחר את הרבנים הראשיים. מדובר לא רק בצעד בעל חשיבות הצהרתית, אלא גם בצורך אמיתי של המערכת. מובן מאליו שלתלמידות חכמים תהיה תרומה עניינית לדיון בדבר זהות הרבנים הראשיים שיעמדו לבחירה, גם בלי שום קשר לעובדת היותן נשים. אולם, יש להן גם יתרון ייחודי על גברים - הרבנים הראשיים אמונים על מערכת בתי הדין הרבניים, ומשפיעים גם על שירותי הדת של המועצות הדתיות. לפיכך, בבחירתם יש חשיבות עצומה לקולות נשיים - תורניים, המכירים את תפקוד מערך העגונות ואת עולם המקוואות מנקודת מבט נשית, ויכולים לשקול את התמיכה במועמדים השונים גם לאור עמדותיהם ועשייתם בהקשרים אלו.

למרבה הצער, גם בנושא חשוב זה, בוחרת מפלגת הציונות הדתית לקפל את דגליו הרעיוניים של המגזר אותו היא מתיימרת לייצג, ומאפשרת למפלגות החרדיות להמשיך ולהיות הגורם הבלעדי המעצב את דמותה היהודית של מדינת ישראל.

ד"ר אסי קניאל, מנכ"ל עיתים