אחרי ההתרסקות: אנחנו בדרך לבראשית 2

מוריס קאהן, המיליארדר שתרם 40 מיליון דולר לפרויקט החללית הישראלית, שהסתיים בהתרסקות על הירח ביום חמישי האחרון, הכריז: "אנחנו נגיע לירח ונשים הדגל שלנו על הירח". בתעשייה האווירית, שם נבנתה החללית הראשונה, אמרו כי ישמחו לשתף שוב פעולה עם SpaceIL

חדשות כיפה חדשות כיפה 13/04/19 20:31 ח בניסן התשעט

אחרי ההתרסקות: אנחנו בדרך לבראשית 2
כדור הארץ ודגל ישראל בצילום מהחללית 'בראשית', במהלך מסעה לירח, צילום: spaceIL

פחות מ-48 שעות אחרי התרסקות החללית הישראלית "בראשית" על הירח, הודיע הערב (שבת) המיליארדר מוריס קאהן, המכהן כנשיא עמותת SpaceIL, כי יעשה ניסיון נוסף להנחית חללית ישראלית על הירח.

בראיון ל"פגוש את העיתונות" אמר קאהן, שתרם כ-40 מיליון דולר לפרויקט החללית הישראלית: "אני מכריז על פרויקט חדש, בראשית 2. אני החלטתי בעצמם שאנחנו צריכים לעשות משהו, אנחנו התחלנו ואנחנו צריכים להשלים. אנחנו נגיע לירח ונשים את הדגל שלנו על הירח".

קאהן הודיע שיוביל פרויקט חדש על-ידי מינוי מיידי של צוות משימה חדש. לגבי המימון הכספי, אמר המיליארדר שהוא מאמין שיימצאו תורמים ו"הכסף צריך לבוא מהציבור כולו. לא נבנה על תמיכה מהממשלה". לדבריו, הוא עצמו יתרום ו"יעשה מה שצריך".

לאחר ההודעה של קאהן, פרסמה התעשייה האווירית, שבנתה את החללית הישראלית, הודעה: "התעשייה האווירית היא מוקד ידע לאומי בתחומי החלל והלוויינות ומשמשת כבית החלל של מדינת ישראל. אנו גאים בתרומתנו להישגי החללית בראשית שהגיעה למפתן הירח. נשמח להיות חלק ממשימות חלל נוספות בשיתוף SpaceIL ובהובלתו של מר מוריס קאהן".


לאחר ההתרסקות אמר עופר דורון, מנהל מפעל חלל בתעשייה האווירית - שם נבנתה החללית, כי "אחרי הסתכלות ראשונית של הנתונים נראה שאחד המאיצים גרם לשרשרת אירועים שהובילה לכיבוי המנוע ולאי הצלחה. הגענו לירח, אבל לא בחתיכה אחת. כאב גדול לצד הצלחה אדירה". מהתחקיר עלה כי החללית החלה ליפול נפילה חופשית מגובה של 10 ק"מ, ככל הנראה במהירות של 400 עד 500 קמ"ש ".

אתמול פרסמו SpaceIL והתעשייה האווירית הודעה, כי מנתונים ראשוניים שהגיעו מהצוות ההנדסי של הפרויקט, נראה כי תקלה טכנית שארעה באחד הרכיבים גרמה לשרשרת אירועים במהלכם פסקה פעולת המנוע הראשי.

ללא המנוע הראשי, אמר ב-SpaceIL ובתעשייה האווירית, לא היה ניתן לבלום את החללית. עם זאת, החללית התגברה על התקלה והניעה את המנוע הראשי בשנית. אולם בשלב זה כבר לא ניתן לבלום את מהירות החללית ולהשלים את הנחיתה כמתוכנן.

על פי נתונים ראשוניים שבידי הצוותים, האירוע הטכני הראשוני התרחש בגובה של כ-14 ק"מ מעל פני הירח. בטווח 150 מטר מהקרקע אבד סופית הקשר עם החללית. בשבוע הקרוב יתבצעו בדיקות מקיפות על מנת להבין לעומק את שהתרחש.