קצרים בתקשורת

אם גם אתה מוצא עצמך נבוך אל מול השאלה "באיזה חודש אתם?" אתה לא לבד, מסתבר שיש עוד אלפי גברים כמוך. זה הזמן לעשות סדר

חדשות כיפה יער גריינר 31/07/11 09:11 כט בתמוז התשעא

קצרים בתקשורת
kellyv-cc-by-nd, צילום: kellyv-cc-by-nd

אחד הדברים המרכזיים שתגלה כבר בהתחלת ההיריון הוא שהאישה תתחיל להשתמש בלוח שנה מבלבל במיוחד למעקב אחר הריונה. כדי להקל על התקשורת ביניכם מצאנו לנכון להסביר זאת כבר בשלב מוקדם. תשעה ירחי לידה (חד גדיא, חד גדיא...) מתחלקים כמו בצבא לשלוש: שליש ראשון, שליש שני ושליש שלישי. בהמרה לשבועות סופרים ב-40 שבועות היריון במצב רגיל, כאשר פעמים רבות התמשכות ההיריון לתקופה של 42 שבועות היא נורמאלית לחלוטין. אל תתחיל לחשב איך מתחלקים 9 חודשים ל-40 שבועות, הם לא מתחלקים ואל תנסה להבין למה, ככה זה.

כאשר תישאל אתה בידי מישהו באיזה חודש היא, אפשר לומר "משהו באמצע" אבל כשהיא תישאל בידי רופא למשל באיזה חודש היא להיריון, אל תתפלא אם היא תשיב 16+4. שיטת ספירה מתבססת על כך שגיל ההיריון נספר או מתאריך הוסת האחרונה או כתוצאה מהערכת גודל באולטרא סאונד ומחושב במספר שבועות+ מספר ימים. ברוב המקרים הפער בין שתי שיטות החישוב הוא של מספר ימים ומהם נגזר תאריך נוסף "תאריך לידה משוער" שהוא יום ספציפי אליו תתייחסו כתאריך היעד.

שאלת בונוס: האם בן / בת בתמונה? (צילום: kellyv-cc-by-nd)



דעו מראש- לא מדובר במדע מדויק, ולמעשה רק 5% מהנשים באמת יולדות בתאריך הלידה המשוער. רוב הסיכויים שתלדו אחריו (60%) או לפניו (35%). כדי שלא תתעצבן כל פעם מחדש על ההתחכמויות בצורות החישוב הנה לפניך טבלה פשוטה המסבירה את ההתפלגות:

שליש ראשון

חודשים 1,2,3

שבועות 1-15

שליש שני

חודשים 4,5,6

שבועות 16-27

שליש שלישי

חודשים 7,8,9

שבועות 28-40

השליש הראשון של ההיריון הוא הקשה ביותר לבעל ולא רק בגלל שזו התחלה של דבר חדש. בחודשים אלו האישה מקיאה, עם בחילות ומוצאת כל סיבה קטנה כדי להתעצבן ולבכות תוך האשמה של ההורמונים. זו תקופה לא נוחה בזוגיות ואם חשבת פעם להתנדב למילואים, רבים טוענים בדבקות כי זה הזמן! אם תשאל אותי, להתרחק מהאישה דווקא בשליש הראשון זו הטעות הגדולה ביותר שאתה יכול לעשות (למרות הרצון העז לבקר בצאלים דווקא עכשיו...). תחשוב על זה- האישה שאתך עובדת 24 שעות ביממה כדי לגדל בתוכה את הילד שבקרוב יוולד לכם ולכן היא עייפה, מותשת ומרגישה לא טוב- נשמע לך הגיוני לנטוש אותה כעת? עדיף שתנהג בדיוק ההיפך- דאג לאפשר לה כמה שיותר מנוחה, למד להפעיל את מכונת הכביסה בעצמך, קבל על עצמך את האחריות לבישול בבית (רמז: לא תמיד כדאי להביא אוכל מהבית של אמא שלך, יש נשים שנוטות להקיא עוד יותר מהאוכל של חמותן...), פטור אותה מהצורך לנקות ולסדר את הבית ומכל מטלה נוספת.

פגשתי כבר גברים שקיטרו ללא הפסקה על ההתפנקות של נשותיהם בתחילת ההיריון, אז הנה מילה קטנה בנושא- חשוב להבין שלא מדובר בהתפנקות לשמה, יש כאן צורך אמיתי בעזרה פיסית ותמיכה רגשית שמתפקידך כבעל אוהב לספק. אני בטוחה שעבורך זה לא מצב נוח, לא לזה פיללת כשהתחתנת (בינינו- גם אשתך לא תכננה שחיי הנישואין שלה יכללו שתי מכונות כביסה, שטיפת כלים, נקיון הבית ובישול ארבע ארוחות ביום), אבל זו תקופה חולפת וההערכה שתקבל מאשתך בתוספת הידיעה שאתה לוקח חלק משמעותי בהיריון בטח יעשו לך טוב על הלב. וגם אם לא- היי, תוך כ-12 שבועות זה עובר!

השליש השני הוא החלק הטוב והנעים בהיריון לשני בני הזוג כי לרוב אין מגבלות מיוחדות והאישה חשה בשיא פריחתה, זו גם תקופה בה יש כל מיני בדיקות רפואיות שיאפשרו לכם להציץ עוד פעם בעובר שלכם (ולהתווכח אחר כך אם הוא ירש את האף מהצד שלה של המשפחה או מהצד שלך). הבדיקה המרכזית שתאפשר לכם לגלות אם הצלחתם להביא בן שישחק איתך כדורסל או בת שתשחק איתה בבובות היא בדיקת סקירת המערכות. על הבדיקות בהרחבה בפעם הבאה, אך כעת נציין שגם אם אתה מאוד עסוק בעבודה/ לימודים/ מה לא, כדאי מאוד להצטרף לאישתך לבדיקה זו. מייצור חסר זהות שאין לך דרך להתחבר אליו יהפוך העובר שלך, ברגע שתראה אותו באולטרסאונד, לילד אמיתי. לא כדאי לוותר.

אם אתה באמת רוצה להראות שותפות, חפש מבצעים של בגדי היריון (בגדים מבדים נמתחים ורחבים יותר באזור הבטן) ועודד את אשתך לקנות לה כמה, כי כידוע אין כמו שופינג לעודד את רוחה של האישה ולהראות לה כמה אתה אוהב אותה. ברור שכדאי שתצטרף אליה ותחמיא לה על כל בגד שהיא מודדת (ומצד שני- אל תתן לה לרכוש משהו שנראה עליה רע רק כי רצית להיות נחמד), אבל אם היא מסוג הנשים שמעדיפות לעשות שופינג עם חברה פרגן לה גם את זה ואל תשכח להחמיא לה על בחירותיה כשתשוב הביתה ותפרוש לפניך את מרכולתה. גם אם אתם קצרים במזומנים בשלב זה של חייכם קניית בגדים היא השקעה משתלמת לטווח ארוך, כי סביר להניח שהבגדים ישמשו אותה גם בהריונות הבאים. והנה עצה לנשים (שאתה כמובן יכול לייעץ לאשתך בידענות)- כדאי לקנות בגדים קלאסיים שיהיו אופנתיים גם בהריון החמישי ולא להתמקד בבגדים אופנתיים שבעוד שנתיים לאף אחד לא יהיה ברור מי עיצב אותם ומי העיזה ללבוש אותם.

השליש השלישי כבר מקרב את הסוף וזה הזמן להתחיל להפנים את הצפוי לך לאחר הלידה, כאשר כבר כעת לאישה קשיים להתכופף ("תקשור לי את השרוכים"), לקום ("תן לי יד"), לסחוב ("השארתי את הקניות באוטו") או אפילו למזוג לעצמה כוס מים ("מותק, אתה יכול להכין לי קפה?"). כפי שנראה הקב"ה זימן לזוגיות תקופה הכשרה ממושכת לקראת הצפוי בהמשך ותוכל רק לקוות שקשה באימונים, קל בקרב. אם חשבת שהקרב כולל רק את הלידה עצמה הרי שטעות בידיך- מדובר בתקופה ארוכה שבעצם מתחילה עם ההיריון ולא מסתיימת לעולם, כי הרי גידול ילדים הוא אתגר לכל החיים. עם זאת חשוב מאוד לזכור שלמרות המבחנים האישיים והזוגיים שההורות תזמן לכם בהמשך, זוגיות טובה שמושתתת על תקשורת פתוחה תפרח ותשגשג תוך כדי התרחבות המשפחה.

לאחר הלידה יחלוף זמן רב עד אשר תוכלו לצאת ולבלות בחופשיות ללא התינוק, לכן נצלו את תקופת ההיריון להנאה משותפת ולבילויים זוגיים. טיסות לחו"ל אפשריות עד תחילת השליש האחרון (שבוע 32), לאחר מכן חברות התעופה לא אוהבות לקחת את הסיכון וחברות הביטוח עוד פחות וכדברי שר התיירות "אפשר גם בארץ". אם בחרתם לטוס לחו"ל במהלך ההיריון חשוב לוודא עם הרופא שהדבר אכן אפשרי ולרכוש ביטוח רפואי טוב. קראו גם את האותיות הקטנות של הכיסוי הביטוחי- חשוב שתהיו מבוטחים לכל תרחיש שלא יהיה (חס וחלילה חס ושלום טפו טפו טפו). בכל מקרה רצוי לטוס רק למדינות מפותחות המאפשרות טיפול רפואי נאות באם ובעובר ולדחות את הטיול הגדול להודו- אם עוד לא הספקת לעשות אותו אחרי הצבא- למועד מאוחר יותר. נגיד לפנסיה. בילוי נעים!