המון קפה

מי שלא שותה קפה שיקום! כולנו שותים המון קפה ולא תמיד יודעים מה טבעי יותר ומה בריא יותר. שרה בר אשר עושה סדר במגירת הקפה שלכם

חדשות כיפה שרה בר אשר 20/05/14 19:35 כ באייר התשעד

המון קפה
Shutterstock, צילום: Shutterstock

מי שלא שותה קפה שיקום! או לפחות שיעבור למאמר הבא. זה קורה כמעט לכולם. במיוחד בארץ שלנו שהתברכה במבחר אינסופי של סוגי קפה. בשלב מסוים בגיל ההתבגרות, אתם עוזבים את השוקו המתוק ומתבגרים ישר אל כוס הקפה. הכוס מהבילה? לא נורא. גם הבקרים הקיציים מהבילים. אך אנחנו, כמו שכנינו הבדואים, לא מתרגשים. זה מתחיל עם כוס קפה אחת ביום וממשיך כמעט עד אין קץ. כל מצב, הוא סיבה מספיק טובה לקפה. הזמנת חברה, לא תציעי לה קפה? איפה תשבי עם הבעל? ברור, בבית קפה. והיכן קורים הדברים הכי מעניינים בעבודה? כמובן, בפינת הקפה. את המנגינה הזאת, רק הרופא יכול להפסיק. זה קורה כשהוא מבשר לכם שמעתה עליכם לשתות קפה נטול קפאין. כי ללחץ הדם שלכם נמאס והוא הרקיע לשחקים. אך חבר טוב לא עוזבים. אלא מסתפקים באחיו החיוור והנטול קפאין. אז זהו שלא באתי להרוס את הכיף, באתי רק לדרג את הקפה מהטבעי אל הפחות טבעי.

קפה שחור: זמן הקלייה ארוך יותר. ובכל זאת, הוא שומר על תכונותיו הטבעיות. אפשר לקנות פולי קפה בכל חנות תבלינים ולטחון אותם בבית במטחנת קפה. ניתן לקנות מטחנה קטנה בחנויות של מוצרי חשמל. כך תקבלו קפה טחון טרי על הבוקר. אתם כמובן יכולים לבקש ממוכר התבלינים שיטחן לכם את הפולים, או שתקנו בסופרמרקט קפה שחור טחון.

קפה נמס: הוא התחיל את דרכו כקפה שחור. אך כדי שהוא יימס בכוס הוא היה חייב לעבור התערבות במעשה הבריאה. לא רק טחינה, אלא הרבה מעבר לכך. הקפה הנמס הומצא בראשית המאה הקודמת בארץ האינסטנט (ארה"ב, בשבילכם). פעם שתינו אותו כאבקה. היום רובנו שידרגנו אותו למצב המגורען. מה ההבדל בין הנמס (אבקה או מגורען) לאביו השחור? הנמס עובר קלייה, הרתחה, בישול, מיצוי וייבוש. כל אלה גורמים לכך שהקפה, כמו כל חומר אחר שעובר תהליך דומה, מאבד את רוב תכונותיו הטבעיות. למעט תכונה אחת: הקפאין. בסופו של דבר, המוצר המוגמר מכיל במידה מסוימת את הטעם והריח של הקפה, אך החומר המוצק של פולי הקפה כבר לא נמצא בו.

קפה נטול קפאין: כאן לקחו את הקפה הנמס והעבירו אותו טלטלה נוספת, הוציאו לו את הקפאין. בעבר התהליך הזה נעשה ע"י קשירה כימית של הקפאין. היום התהליך הוא יותר טבעי. התהליך מבוסס על מים ופחמן דו חמצני. ובכל זאת, כמה שפחות מתערבים, כך, יותר טוב.

משקה דגנים בטעם קפה: פה אין בכלל קפאין. לא כי נטלו אותו. אלא כי המשקה עשוי מצמח הצ'יקוריה. (עולש בעברית). הוא נמכר תחת שמות מסחריים שונים. ניתן להשיג את הפשוט בכל סופרמרקט ואת היותר משודרגים בבתי הטבע. סובלים מיתר לחץ דם, עצבנות, חוסר שקט או בעיות בשינה? אך קשה לכם להיפרד מהטעם שגדלתם עליו? שתו משקה צ'יקוריה. המבוגרים שבננו מכירים אותו מתקופת הצנע. הצעירים יותר הכירו אותו כקפה ילדים. כל 100 גרם שלו מכילים כ- 86 גרם של פחמימות. אם אינכם סובלים מסוכרת, אין שום בעיה שתשתו אותו גם בדיאטת הרזיה. כיוון שכפית קפה מכילה חמישה גרם בלבד של אבקה.

הנטורופתית שרה בר אשר, מייסדת וראש בית הספר "בריאה" לרפואה משלימה במכללת "אורות ישראל" באלקנה ומרצה בנושא "תזונה ותעשיית המזון". Barasher@zahav.net.il.

http://www.orot.ac.il/Elkana/special-programs/Naturopathy/Pages/Naturopathy.aspx