המדריך השלם לסימני ראש השנה והמתכונים הכי מומלצים

עוד לפני שמתחילים את ארוחת החג, מתיישבים כולם סביב השולחן בכדי לאכול את הסימנים המסורתיים ולאחל לכולנו שנה טובה ומתוקה, בלי אויבים ועם הרבה מצוות

חדשות כיפה חדשות כיפה 13/09/23 12:47 כז באלול התשפג

המדריך השלם לסימני ראש השנה והמתכונים הכי מומלצים
גלגלי דלעת בבצק עלים, צילום: shutterstock

מדי שנה, לקראת ראש השנה, המטבח מתמלא בריחות מתוקים, והמקרר בקופסאות שבתוכן ה"סימנים" לשנה החדשה. "סדר ליל ראש השנה", שמתנהל לאחר הקידוש וברכת המוציא, משתנה מבית לבית ומעדה לעדה. יש הנוהגים לטבול תפוח בדבש, ובכך מסיימים את הסדר, ויש העורכים שולחן ובו שפע של מאכלים, ריחות, צבעים וטעמים. המשותף ל"סימנים" הוא הרמז שהם מבטאים בטעמם או בשמם - רמז לשנה טובה יותר ומתוקה יותר, רמז לשאיפה שלנו לְהתעלוּת ולַתקווה שאנו נושאים לשנת שלום ונחת.

תמר

"יהי רצון מלפניך ה אלו-הינו ואלוקי אבותינו שייתמו אויבינו ושונאינו וכל מבקשי רעתנו"

מברכים: ברוך אתה ה אלו-הינו מלך העולם בורא פרי העץ.

צילום: shutterstock

רוביא (לוביה)

"יהי רצון מלפניך ה אלוקינו ואלוקי אבותינו שירבו זכויותינו ותלבבנו"

מברכים: ברוך אתה ה אלו-הינו מלך העולם בורא פרי האדמה.

רוביא מוזהבת בבצל ודבש

מטגנים במעט שמן בסיר עמוק ראש בצל קצוץ, עד להזהבה. מוסיפים את הרוביא הנקייה, מתבלים בכף דבש ובמלח (כדאי להוסיף גם מעט כרכום וכמון), מוסיפים מים (לרוביא יבשה יש צורך בהרבה מים), מביאים לרתיחה ומבשלים הרבה זמן על אש נמוכה עד לייבוש המים והזהבת התבשיל.

צילום: shutterstock

כרתי (כרישה, לוף)

"יהי רצון מלפניך ה אלוקינו ואלוקי אבותינו שייכרתו אויבינו ושונאינו וכל מבקשי רעתנו"

קציצות כרתי

חותכים את הגלדים (נגד כיוון הסיבים) לחתיכות באורך 3-4 ס"מ. מכניסים לסיר עם מים, מביאים לרתיחה ומבשלים 5 דקות. מסננים ומצננים. כאשר הירק מתקרר, סוחטים אותו בידיים וטוחנים במעבד מזון או במטחנת בשר. מוסיפים ביצה, פירורי לחם, מלח ופלפל שחור וכן תפוח אדמה מבושל ומעוך. יוצרים קציצות ומטגנים על אש בינונית עד להשחמה.

צילום: shutterstock

סילקא (עלים של סלק)

"יהי רצון מלפניך ה אלוקינו ואלוקי אבותינו שיסתלקו אויבינו ושונאינו וכל מבקשי רעתנו"

קציצות סילקא

6-8 עלים. שוטפים ומבשלים במים עם כף מלח, מסננים וטוחנים היטב עם 2 פרוסות לחם רטובות וסחוטות. מתבלים בשום כתוש, כמון ופפריקה ומוסיפים 3 ביצים. יוצרים קציצות קטנות ומטגנים.

צילום: shutterstock

קרא (דלעת)

"יהי רצון מלפניך ה אלוקינו ואלוקי אבותינו שתקרע רוע גזר דיננו, ויקראו לפניך זכויותינו"

גלגלי דלעת בבצק עלים

את הדלעת מאדים על אש נמוכה מאוד בסיר, עד שכל הנוזלים מתאדים (מדי פעם מועכים את הדלעת עד למיצוי הנוזלים שבתוכה), ומצננים היטב. ממש לפני ההכנה מוסיפים לדלעת סוכר ומעט קינמון. פורשים ומרדדים בצק עלים, מורחים במחית הדלעת, מגלגלים לרולדה ופורסים "חלזונות" בעובי של כ-2-3 ס"מ. מעמידים בתבנית ואופים לאט בחום של 170-180 מעלות. אפשר לבזוק לסיום אבקת סוכר, או לחמם לפני ההגשה במחבת שבו סירופ סוכר.

צילום: shutterstock

רימון

"יהי רצון מלפניך ה אלוקינו ואלוקי אבותינו שנהיה מלאים מצוות כרימון"

איך פותחים רימון מהר ובלי לכלוך?

מסתכלים אם אין חור שמעיד על חדירת תולעת. בעזרת סכין חדה מורידים את הכתר עם עוד כסנטימטר מראש הפרי. מסמנים על הפרי פלחים (כמו על קליפת תפוז), עד למרחק של כ-2 ס"מ מהעוקץ. לפתוח במשיכה את הפלחים (מתקבלת מעין צורה של פרח) ולבדוק אם אין סימני נוכחות של תולעים. להניח קערה רחבה בכיור, לחבוט על גב הפלחים בעזרת ידית כבדה של סכין או כף כבדה, והגרגרים ייפלו לתוך הקערה במהירות ובקלות.

צילום: shutterstock

תפוח בדבש

"יהי רצון מלפניך ה אלוקינו ואלוקי אבותינו שתתחדש (או שתחדש) עלינו שנה טובה ומתוקה"

צילום: shutterstock

ראש של דג (או כבש)

"יהי רצון מלפניך ה אלוקינו ואלוקי אבותינו שנהיה לראש ולא לזנב"

מברכים: ברוך אתה ה אלו-הינו מלך העולם שהכל נהיה בדברו.

צילום: shutterstock