עונת המסיק 4 טיפים שיעזרו לכם לבחור שמן זית מושלם לסלט

שמן זית הוא מוצר בסיסי בכל מטבח ומרכיב בולט בתזונה הים תיכונית. אז מה זה "כתית מעולה", מהי "כבישה קרה" ומהי רמת החמיצות המומלצת? תמר ציוני, טכנולוגית ייצור ופיתוח שמן זית מיד מרדכי עושה סדר ומסבירה למה כדאי לשים לב לפני שקונים שמן זית?

חדשות כיפה חדשות כיפה 29/11/22 17:53 ה בכסלו התשפג

4 טיפים שיעזרו לכם לבחור שמן זית מושלם לסלט
צילום: shutterstock

ישראל היא מהמדינות המובילות בעולם בתחומי המחקר, הטיפוח, גידול הזיתים ואיכות שמן הזית. בשל ההקפדה היתרה על תנאי הגידול, על אופן המסיק ועיתויו, על הגעה מהירה של הזיתים לבתי הבד וכן הודות להתקדמות טכנולוגית אדירה בבתי הבד, איכותו של שמן הזית המופק בישראל היא מן הגבוהות בעולם.

כך למשל, שוק שמן הזית בישראל צמח ב-56 מיליון שקלים בשנת הקורונה (2020 לעומת 2019) ונשאר בהיקף של כ 340 מיליון שקלים בשנה (סטורנקסט, 2021), כאשר מותג "יד מרדכי" מוביל בקטגוריה. 

בית בד היוגב יד מרדכי

בית בד היוגב יד מרדכי צילום: באדיבות תמר ציוני

איך נדע לבחור שמן זית איכותי?

1. מדד החמיצות:

ערכי חמיצות נמוכה (אחוז חומצות השומן החופשיות בשמן), בין היתר ובדרך כלל, יכולים להעיד על כך שהשמן הופק מזיתים איכותיים ובתנאים אידיאליים לכל אורך המסע של הזיתים מהעץ ועד למיצוי הסופי לשמן זית. רמת החמיצות המומלצת הינה עד 0.8%.

2. תהליך הפקת השמן

כאשר אתם הולכים לקנות שמן זית, יש לקנות "שמן זית כתית מעולה", המופק בתהליך של כבישה קרה - תהליך מכאני בו מופק השמן מעיסת הזיתים באמצעות דחיסה והידוק בלחץ בטמפרטורה של עד 35 מעלות צלזיוס. חימום בטמפרטורות גבוהות יותר מזיק לשמן ופוגם באיכותו ובערכיו הבריאותיים.

3. שימו לב לאריזה

על מנת לשמור על איכות שמן הזית יש להימנע ממגע עם חמצן, אור וחום. ההמלצה היא לקנות שמן זית בבקבוק זכוכית כהה ולאחסנו במקום קריר וחשוך. בנוסף, לא מומלץ לקנות במיכלים שגודלם מעל 5 ליטר, כדי להקטין את החשיפה לאור ולאוויר.

4. בחרו את סוג שמן הזית שמתאים עבורכם

שמני הזית "כתית מעולה" מתאימים למגוון שימושים- תיבול, בישול, אפייה ואף טיגון קל.ישנם שמני זית כתית מעולה המבודלים באמצעות עוצמות טעם שונות וזאת בכדי לאפשר לצרכן התאמה ייחודית לחיכו וכמובן התאמה לשימושים שונים ומגוון מאכלים ותבשילים: 

שמן זית כתית מעולה מסוג קלאסי - מדובר בבלנד ייחודי היוצר שמן זית רענן, עשבוני ופירותי, בעל חריפות ומרירות מתונה, ארומה טעם מעודנים. מתאים למי שרוצה לתבל סלטים ומנות קרות וגם לבישול, אפייה וטיגון. 

שמן זית לסלט

שמן זית לסלט צילום: shutterstock

שמן זית כתית מעולה מסוג עדין - פה מדובר בבלנד ייחודי לאוהבי תיבול עדין. מאופיין בנגיעה פירותית, בעל ארומה וטעם עדינים. מתאים לטיגון קל, אפייה כולל עוגות ותיבול עדין של מגוון מאכלים.

שמן זית כתית מעולה מסוג חזק - כאן מדובר בבלנד ייחודי לאוהבי תיבול חזק ומורגש. מאופיין בארומה וטעם עשירים בעלי חריפות ומרירות גבוהה, מתאים לתיבול חומוס, גבינות וירקות ולהעשרת רטבים ותבשילים.