איך לאכול תפוז נכון?

התחילה עונת התפוזים ואתם לא רוצים לפספס אף חלק מהתפוז שלכם. שרה בר אשר עם המלצות- תנצלו טוב את עונת התפוזים

חדשות כיפה שרה בר אשר 17/11/20 11:22 א בכסלו התשפא

איך לאכול תפוז נכון?
תפוזים, צילום: shutterstock

אין עוד פרי שהשם שלו בעברית, הוא למעשה ראשי תיבות. תפוז הוא חיבור של המילים תפוח זהב. בספר משלי פרק כ"ה פסוק י"א כתוב: "תַּפּוּחֵי זָהָב בְּמַשְׂכִּיּוֹת כָּסֶף". אז נכון שהכוונה שם הייתה לתכשיטי זהב בדמות תפוחים, אבל לפני כמאה שנים, החלוצים בארץ ישראל קראו לתפוזים תפוחי זהב. אולי בגלל זה בשנות השלושים של המאה הקודמת, הבלשן יצחק אבינרי לנטרק הציע לקרוא להם תפוזים.  

מתברר שכל פירות ההדר מקורם בהכלאות שונות בין שלושה אבות קדמוניים שהם: מנדרינה, פומלה ואתרוג. כך שהתפוז הוא הכלאה של פומלה ומנדרינה. במשפחת התפוזים ישנם אחים רבים. אציין רק חלק מהם: תפוז ג'אפה - "Jaffa orange" שגדל בישראל מאז תחילת המאה העשרים. תפוז סיני או בשמו השני תפוז ננסי שגודלו כמו זית גדול ו"תפוז דם" שקיבל את שמו (שלא עושה תיאבון...), בגלל שהמיץ שלו בצבע אדום. תתעלמו מהשם שלו...

איך אוכלים את זה?

פלחים: כשאוכלים פלחים של תפוז מרוויחים גם את הסיבים התזונתיים שעוטפים את הפלחים. הסיבים התזונתיים מאטים את קצב ספיגת הסוכר של הפרי בגוף שלנו. שזה טוב.

מיץ: תפוז בגודל בינוני מכיל 90 מיליליטר של מיץ. שזה אומר, שכדי לקבל כוס מיץ צריך לסחוט לפחות שני תפוזים. רק שכאן מפסידים את הסיבים התזונתיים. חבל.

קליפות: אם קניתם תפוזים, יש סיכוי טוב שהקליפה הכתומה שלהם, מצופה בדונג מפוליאתילן (שזה תוצר של פלסטיק). כך שרק אם תקטפו תפוז מהעץ, תוכלו לגרר את הקליפה שלו לתוך העוגה בלי לקבל דונג סינטטי.

ערך תזונתי: תפוז בינוני ששוקל 210 גרם תורם לנו 180 מ"ל של מים, 112 מ"ג של ויטמין C שחשוב לחיזוק הגוף מפני מחלות, 83 מ"ג סידן שחשוב לחיזוק מערכת השלד, 63 מק"ג של חומצה פולית שחשובה לכדוריות הדם שלנו, 22 מק"ג של ויטמין A שחשוב לבריאות העיניים ועוד ועוד. לא חבל שתוותרו על פצצת הבריאות הזאת? 

יש אנשים שכשהם מקלפים תפוז, הם זורקים את הקליפה הלבנה שלו. ממש חבל. ראשית, בקליפה הלבנה יש סיבים תזונתיים שחשובים לתחושת השובע שלנו. שנית, בקליפה הלבנה יש ויטמין P (ובשמו השני: ביופלאבנואידים), שמסייע בספיגת וויטמין C שבתפוז. לכן, מקלפים תפוז בצורת ספירלה (כמו נחש), ומשתדלים שיישאר על התפוז כמה שיותר קליפה לבנה.

 

 

סלט פירות ונבטים

 

החומרים:

לסלט:

2 תפוחי עץ

2 תפוזים גדולים

1/4 כוס גרגירי רימון

1 שקית עלי רוקט

1/2 סלסלה נבטים סיניים

1/2 כוס גרעיני דלעת קלופים

לרוטב:

1/2 כוס מיץ תפוזים

2 כפות מיץ לימון

2 כפות רוטב טריאקי אמיתי

כף שמן שומשום או שמן זית

מעט מלח

מעט פלפל שחור

 

אופן ההכנה:

חותכים לקוביות את התפוחים והתפוזים.

קולים במחבת, את גרעיני הדלעת, לזמן קצר, תוך כדי שמערבבים כל הזמן. 

מערבבים את כל חומרי הסלט בתוך קערה.

מניחים את כל חומרי הרוטב בצנצנת סגורה ומנערים היטב.

יוצקים את הרוטב על הסלט ומערבבים.