לא לשכוח - השבת אופים חלה בצורת מפתח

חוץ מטעמי המקרא, לכל פרשה יש את הטעמים שלה גם באוכל. חנה פנט - בעלת הבלוג "לאכול, לשנות, ליהנות" מביאה לכם את המתכונים שיביאו את פרשת השבוע עד לצלחת

חדשות כיפה חנה פנט 02/05/19 12:35 כז בניסן התשעט

לא לשכוח - השבת אופים חלה בצורת מפתח
חלה בצורת מפתח, צילום: חנה פנט

השבת נקרא את פרשת קדושים, מה זה אומר? לכל עם יש חזון, יש תכלית. ומה התכלית של עם-ישראל שנבחר על-ידי ה'? "קדושים תהיו כי קדוש  אני ה' אלוהיכם". פרשת קדושים פותחת בציווי לבני ישראל: "קדושים תהיו כי קדוש אני"! ה' אומר לעם שלו שהוא מצפה שהם יהיו אנשים קדושים.

הפרשה לא נותנת לנו תשובה ישירה לשאלה הזאת. במקום להגדיר לנו מה הופך אדם ועם לקדושים, מפרטת הפרשה רשימה ארוכה של חוקים ומצוות, שחלקן קשורות לנושאים חברתיים שבין אדם לחברו וחלקן לנושאים שבין אדם לאלוקיו.

בין הנושאים המוזכרים תוכלו למצוא למשל את המצווה לכבד את ההורים, שמירת שבת, איסור עבודה זרה, צדקה – מתנות עניים, איסור גניבה, איסור לשקר, איסור לעשוק שכר, איסור לקלל חרש, איסור להכשיל עיוור, החובה לשפוט בצדק, איסור לרכל, איסור לשנוא, איסור נקמה, כבוד לזקן, חיוב למסחר הוגן, קדושת המשפחה..

בנוסף, בשבת שלאחר חג הפסח נוהגים לאפות חלות בצורת מפתח כסגולה לפרנסה. מקור המנהג שהפך רווח בשנים האחרונות, מופיע בספר "טעמי המנהגים", שם נכתב כי יש להטמין מפתח בבצק החלה, או להטביע את צורתו בבצק. נראה שמטעמי היגיינה רווח המנהג להכין את צורת המפתח בבצק. בכל מקרה, לכל שיטה שתבחרו, מצורף מתכון נהדר לבצק.

לחצו כאן

חלה בצורת מפתח

חלה בצורת מפתחצילום: חנה פנט

 

לסיום, בחרתי להכין עוגת שבת על בסיס עוגת שיש תפוזים שנאפתה בתבנית BUNDT

רכיבים:

4 כפות קקאו שווה
3 כפות שמן מחומם

לבלילה:

1 כוס שמן
2 כוסות סוכר
5 ביצים
2 כפות תמצית וניל
1/4 כוס מים
1כוס מיץ תפוזים (השתמשתי בפריגת קפוא+1/2 כוס מים)
קליפה מגוררת מתפוז
1/4 3 כוסות קמח
1/2 כפית אבקת סודה   לשתייה
1/4 כפית מלח

ציפוי:

200 גר' שוקולד מריר
100 מ"ל שמנת צמחית
1 כף ממרח שוקולד
1 כף ברנדי

 

אופן ההכנה:

לערבל היטב את הסוכר והשמן
להוסיף את הביצים אחת אחת
להוסיף קליפת תפוז, ואת שאר החומרים
כשהכל  מעורבל
להפריש 1/3 מהבלילה לטובת הבלילה החומה - לערבב עם הקקאו.
לצקת לתבנית את הבלילה הלבנה, מעל לצקת את הבלילה החומה
לערבב קלות
לאפות בחום 170 מעלות כ- 55 דקות.

לחלץ את העוגה שהתקררה מהתבנית
לצקת את הציפוי
לקרר עד שהציפוי מתקשה

בעזרת שמנת צמחית מוקצפת לעטר את העוגה.
 

עוגה לשבת

עוגה לשבתצילום: חנה פנט