חשש לגזל בתוספת צ'יפס של מלצרית

הרב הלל מרצבך הרב הלל מרצבך 14/11/22 12:43 כ בחשון התשפג

שאלה

שלום כבוד הרב, אנסה לספר בקצרה .

תרמתי לבחורה שנגשה אלי ובמקביל הזמנתי אוכל

המוכרת ראתה את התרומה והחליטה על דעת עצמה להגדיל לי את הצ’יפס בלי תשלום נוסף ובלי לומר לי

שהגישה לי את זה ואמרה בשביל מי שעושה טוב

(מדובר לא על מנהלת אלא על ילדה העובדת במקום) שאלתי אותה אם מותר לה להגדיל את הצ’יפס ככה היא ענתה אממ מהוססת או לא בטוחה ואמרה מי שעושה טוב מגיע לו טוב או משהו כזה, הוצאתי כסף מדובר ב4₪ והבאתי לה ואמרתי לה זה על הצ’יפס והלכתי היא באה אחרי ישר והביאה לי את הכסף אמרתי לה שאני לא רוצה לעשות גזל חלילה והיא אמרה לי ״אל תדאגי אני גם לא עושה גזל מותר לי לעשות את זה ״ הייתה נשמעת משכנעת אבל בפעם הראשונה ששאלתי היא ענתה אחרת.. השאלה שלי אם ללכת ולהחזיר ביום אחר את ה4₪ או שזה לא נחשב גזל? קצת קשה כמעט כל דבר יכול להיות גזל מרגישה שזה ממש להיזהר בכל דבר קטן אשמח לתשובה מהרב וסליחה על זמנך

תשובה

שלום וברכה,

לפעמים יש סמכות למלצרים שונים לתת תוספות, ולפעמים אסור להם.

במידה והיא אמרה לך שהיא יכולה לתת לך תוספת (זה בסמכותה) מותר לך לאכול את הצ'יפס. ואין צורך להוסיף תשלום נוסף למסעדה.

במידה וברור לך שהיא עשתה משהו שאסור לה לעשות, וגזלה את הצ'יפס בניגוד לדעת הבעלים, עלייך פעם הבאה לא לאכול ממנו, ואם כבר אכלת, עלייך להחזיר את הכסף בהזדמנות אחרת.

בהצלחה רבה,

הלל.