מתי נחשב קיץ ומתי חורף בהבדלים שבתוך תפילת שמונה עשרה?

הרב הלל מרצבך הרב הלל מרצבך 06/10/22 12:27 יא בתשרי התשפג

שאלה

ראשית שנה טובה ומתוקה

וגמר חתימה טובה!

רציתי לדעת בתפילת שמונה עשה:

יש חלק בתפילה שאומר מה אומרים בקיץ ומה אומרים בחורף.

השאלה שלי מתי מתחילים לומר את זמן הקיץ בתפילה ומתי את זמן החורף.

תודה!

תשובה

שלום וברכה,

לעניין התפילה בין הקיץ לחורף ישנם 2 הבדלים:

א. לעניין הזכרת גשמים וטל: מוריד הטל (בקיץ), ומשיב הרוח (בחורף):

קיץ - מתחיל בתפילת מוסף של יום טוב הראשון של פסח ונגמר בתפילת שחרית של שמיני עצרת (אחרי סוכות).

חורף - מתחיל בתפילת מוסף של שמיני עצרת (אחרי סוכות) ונגמר בתפילת שחרית של יום הראשון של פסח.

ב. לעניין שאילת גשמים (בארץ ישראל):

בקיץ - "ותן ברכה", ובחורף - ולאשכנזים "ותן טל ומטר לברכה", ולספרדים "ברך עלינו":

קיץ - מתחילים מתפילת ערבית של צאת החג הראשון של פסח עד ו' במרחשון.

חורף - מתחילים מתפילת ערבית של ז' במרחשון עד תחילת חג הפסח.

סיבת ההבדל שממתינים לעניין בקשת הגשמים עד ז' במרחשון (ולא מיד בסיום סוכות), היא משום שבזמן בית המקדש המתינו לעולי הרגלים במשך שבועיים עד שיחזרו לביתם אחר עלייתם לרגל בחג הסוכות. זאת כדי לכבדם שלא ינזקו בדרכם חזרה מהמקדש בעקבות הגשמים.