איסור ריבית, כשאני לא זוכר אם שילמתי

הרב הלל מרצבך הרב הלל מרצבך 13/11/22 00:01 יט בחשון התשפג

שאלה

שלום כבוד הרב .

לפני תקופה ארוכה הלוותי מידידה שלי 20 שקל לדלק .

עכשיו אני לא זוכר כמה החזרתי לה אם פחות או יותר , אבל החזרתי לה סכום מסוים .

האם יכול להיות פה איסור של ריבית , למרות שהיא אפילו אמרה שלא צריך להחזיר לה כסף והכל בסדר , אבל אני החזרתי סכום מסוים שלא זוכר אותו במפורש

תודה רבה

תשובה

שלום וברכה,

אין לחשוש לאיסור ריבית, בכך שתחזיר לה.

הטעם לכך, שאין זו ריבית קצוצה מכיוון שלא קבעתם מראש מה גובה הריבית שתחזיר לה. ומכיוון שאתה לא משלם תוספת עבור הלוואה, אלא התשלום הינו מצד הספק שמא לא שילמת, אין בזה איסור ריבית.

יש להוסיף, שמכיוון שהיה מצידה מחילה גמורה, ואתה החלטת לשלם ולכן אפילו אם כבר החזרת קודם, התשלום הינו סוג של מתנה ולא קשור ישירות להלוואה.

בברכה רבה

הלל.