מעלית בשבת/חג

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 05/10/16 17:42 ג בתשרי התשעז

שאלה

בס"ד

לכבוד הרב שלום,

התארחנו השנה בחג בבית מלון, בקומה גבוהה מאוד שלא יכולנו לעלות אליה ברגל.

בית המלון סידר מעלית שבת, והשתמשנו בה, אך איטית ומגיעה בתדירות נמוכה כך שלעיתים זמן ההמתנה ממושך מאוד (אף 20-30 דק' לכל כיוון), מה שגורם איחור לתפילה/טורח רב לבני המשפחה במצבים מסוימים.

האם כשלחוצים בזמן ניתן לנהוג באופנים הבאים:

1. עליה במעלית רגילה ע"י עובד גוי של המלון, שמציע זאת מיוזמתו. האם יש הבדל האם הוא מציע רק לי, או לכמה אורחים הגרים בקומות שונות?

2. עליה במעלית רגילה בלי ללחוץ על אף כפתור: דהיינו: כשהיא נפתחת בקומת הכניסה לעלות עליה, ואז לרדת ממנה בקומה אקראית אליה היא נקראת ע"י אורח אחר (ומשם לעלות/לרדת ברגל לקומה שלי). אציין שבמלון התארחו גם יהודים וגם קבוצות תיירים לא יהודיים, שיתכן שהזמינו לעצמם את המעלית. ובכל מקרה מי שהזמין לא מודע לכך שנהנינו ממנה.

תודה וגמר חתימה טובה!

תשובה

בס"ד
שלום רב,

אסור ליהנות מחילול שבת שנעשה על ידי יהודי למען עצמו. לכן אסור להשתמש במעלית שיהודי מזמין או נוסע בה.
אסור ליהנות ממלאכת שבת שגוי עושה עבור יהודי - לכן אסור להסכים שעובד גוי יסיע אותך.
מותר ליהנות ממלאכה שגוי עושה עבור עצמו. לכן אם יש גויים שמשתמשים במעלית עבור עצמם אפשר להצטרף אליהם.
מסקנה: להזמין מראש מקום בקומה נמוכה ולדעת שמעלית שבת איננה פתרון.