חול המועד

הרב צבי יניר הרב צבי יניר 27/03/07 23:16 ח בניסן התשסז

שאלה

האם מותר בחוה"מ להדפיס דברים מהמחשב?

מותר לשמור דברים במחשב? (שמעתי פעם שזה בניה)

תודה רבה

תשובה

מלאכת חול המועד אסורה לפי הכרעת רוב הפוסקים רק מדרבנן. כל מלאכה מותרת אם היא דבר האבד או אם היא מעשה הדיוט ולא מעשה אומן והיא גם כן לצורך המועד. לגבי מלאכת כתיבה מבואר בתלמוד ובמשנה שכותבים אגרת שלומות(רשות)לחברו, ונדחקו הפוסקים להסביר מה צורך המועד יש בזה. (ברור שאגרת שלמות היא מעשה הדיוט שהרי כותבה בכתב מהיר ולא בכתב סת"ם).
ערוך השלחן מחדש (סימן תקמ"ה סעיף י"ב) שבמלאכת כתיבה אין צורך בתנאי של צורך המועד כי אין בזה טורח וגם נעשית בצנעא לכן לא הקפידו בה.
לכן אם זה צורך המועד או דבר האבד מותר לכל הדעות, ולפי ערוך השלחן מותר לכל צורך, ופוק חזי מאי עמא דבר...
לשמור דברים במחשב או להדפיסם זה בדיוק כמו כתיבה. אכן יש דעה שהזנת נתונים במחשב אסורה משום בונה (כשאינה דבר האבד או צורך המועד) עיין שמירת שבת כהלכתה חלק ב עמ' שסז הערה רי"א בשם הרב שלמה זלמן אוירבאך. לא זכיתי להבין את דברין ולא מצאתים בשו"ת שלו מנחת שלמה. לפ מה שמתאר שם השש"כ את הנימוק אז כל כתיבה היא בניה ודברין תמוהים.
סוף דבר , במחלוקת בדבר שהוא מדרבנן ספיקא דרבנן לקולא (עיין יביע אומר ח"ח או"ח סימן מח אות ד-במפורש ביחס למלאכת חול המועד), ק"ו במקום שפוק חזי מה רוב העם נוהג...