גזלים

חדשות כיפה הרב דוד פנדל 13/10/04 17:29 כח בתשרי התשסה

שאלה

בס"ד

כבוד הרב, ברצוני לשאול שאלה ואשמח אם הרב יוכל לענות לי בהקדם.

1. בית ספר הגובה תשלום עבור פעילויות, כגון: הצגות, ערבי כיתה, יום ירושלים, חוגים וכו'.

ביה"ס מחייב את התלמידים לשלם , אולם הוא מחסיר רבות מהפעילויות שעליהן התחייב, ובנוסף לכך, על פעילויות שכן התחייב וכן בוצעו, הוא דורש תשלום נוסף לפני הפעילות.

שאלתי היא האם בית הספר גזלן? והאם חלה על הוריי החובה לשלם מראש עבור דברים שחלקם לא יבוצעו?

בתודה מראש.

תשובה

גביית כספים על ידי בית הספר למטרות אלו, אם אינה מחוייבת על פי החוק, היא למעשה תשלום עבור קבלת שירותים, לכן אם לא בוצעו השירותים שעבורם שולם ניתן לדרוש החזר, שה"ז כאדם שמשלם עבור עבודה או מוצר ולא קיבלם שהמתחייב צריך להחזיר לו. אמנם בד"כ בבית ספר משתמשים לצורכי התלמידים לכן יש להסדיר את הדברים עם המנהל שהשמוש יהיה רק לצרכים שנקבעו, וכל שינוי יצריך את הסכמת ההורים. ובכלל רצוי שבתחילת השנה כשמודיעים על הסדרים כספיים אם ייתכן שיהיו שינויים צריך לומר זאת מראש, ולסכם שהכל יהיה בתיאום עם ועד ההורים, וכך ימנעו בעיות של שמוש שלא מדעת ההורים בכספים.

תשובת הרב דרור טוויל שליט"א - דיין בבית דין צדק בשדרות ע"י ישיבת ההסדר