גדר עד שתחטפנו שינה

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 01/04/18 23:13 טז בניסן התשעח

שאלה

שלום לכבוד מורנו ורבנו !

כידוע בליל הסדר ההלכה היא

לספר בסיפור יציאת מצרים עד שתחטפנו שינה,

אבל לי זה לא הגיוני

שאני מתרכז במשהו אין סיכוי בעולם שאני ירדם על הספר

אפילו שלא ישנתי יומיים לא שייך שארדם

אז רציתי את דעת רבנו מה הדין שלי.

תשובה

לשואל היקר שלום,

נהנה אני כל פעם מחדש משאלותיך המחכימות. אכן שאלה נהדרת.

אני חושב שהתשובה לשאלתך טמונה בבירור מה כוונת המילים "עד שתחטפנו שינה"?

במבט ראשון לכאורה הכוונה עד שירדם על הספר, ואז מפסיק לספר.

אך, עינינו הרואות שרבנים גדולים קמים מן השולחן ועולים למיטותיהם לאחר כמה שעות מתחילת הסדר.

ועוד- שברגע שאדם נרדם הוא נהיה אנוס ואז לא צריך לכתוב שהוא פטור מן המצווה.

לכן, במבט מעמיק אני חושב שהכוונה היא לאיכות הסיפור. האדם נפטר ממצוות סיפור יציאת מצרים כשהוא כבר עייף כל כך שהשינה חוטפת אותו, מוציאה אותו מריכוז.

אין צורך להירדם על הספר, אלא כמו שאמר לי רב אחד: "כשאתה שם לב שכבר שלוש פעמים אתה קורא אותה שורה, לך לישון..".

יישר כחך, מועדים לשמחה!