מספר שאלות

חדשות כיפה הרב יוגב כהן 03/12/16 18:20 ג בכסלו התשעז

שאלה

שבוע טוב כבוד הרב.

יש לי מספר שאלות:

1. לפי מה שהבנתי, איסור נגיעה אוסר נגיעה של חיבה. האם אסור לגעת גם כשמעבירים חפץ כלשהו, או כשנותנים יד לעזרה לאדם שנפל, לדוגמא?

2. האם זה נכון שלאדם שקילל את הוריו, יש עונש מוות? הכוונה בקללה היא איחול דברים רעים, או דיבור לא יפה? ואם מישהו קילל והתחרט, האם וכיצד ניתן לכפר על כך? ואם האדם קילל את הקדוש ברוך הוא?

3. קניתי צמידים וסיכות עם שמות של להקות עליהם, אך אני לא יודעת אם יהיה נכון לשים אותם, משום שאולי מישהו "עושה כסף" ומשתמש בשם הלהקה כדי למכור את מוצריו. בנוסף, איך ניתן לדעת אם דברים שמזמינים מן האינטרנט הם גנובים? (מותר לקנות או ללבוש דברים כאלה?)

תודה רבה.

תשובה

שלום וברכה

1. איסור נגיעה הוא עצמי ולא תלוי אם ישנה חיבה או לא. אם יש חיבה אז יש מחלוקת האם האיסור מדאורייתא או רק מדרבנן.
אולם, לצורך דבר גדול ניתן געת, כדוגמת עזרה לאדם שנפל, וכל מקרה לגופו.

2. התורה אמרה שמקלל אביו ואמו מות יומת וכן המקלל חלילה את הקב"ה.
התשובה היא: בקשת סליחה, חרטה וקבלה לעתיד. ויש להרבות בעיקר לימוד תורה, וכן לעשות חסדים ולתת בצדקה.

3. מציע לברר עם המוכר. חשוב לדעת כי לא כל צמיד עם שם מסחרי עובר על זכויות יוצרים. אם מדובר על חיקוי ב100% מדובר על אונאה, לכן ישנם חיקויים שרק מזכירים ובכך הם "חוקיים".

השאלה המרכזית שככדאי לשאול את עצמך בנושא - מדוע בכלל לענוד צמידים אלו?
חשוב להפריד בין הנאה ממוזיקה לבין הערצת הלהקה וחבריה. לרוב הם אינם מתנהלים ע"פ רוח התורה המצוות.

ברכה והצלחה
יוגב כהן
הר ברכה