מכנסים רחבים וכיסוי המרפק

חדשות כיפה חברים מקשיבים 03/10/05 16:35 כט באלול התשסה

שאלה

שלום

רציתי לדעת מה הבעיה ללבוש מכנסים רחבים מאוד..(העין השלישית וכו'..)

הרי זה מכנסים רק של בנות והמכנס מאוד רחב...

ככה שלא רואים את הרגל...

ועוד שאלה מה הבעיה לראות את המרפק.. אין בו משו לא צנוע...אני מבינה שאי אפשר לשים לעצמך את הגבול.. אבל אצלי כל החולצות הם טיפה לפני המרפק... ואני לא יודעת אם זה נקרא צנוע...

אם תוכלו להביא לי מקורות למרפק זה מאוד יעזור...

תודה

תשובה

שלום וברכה,
אני מאוד מעריך את השאלות שאת שואלת, כתבת בצורה מאוד ברורה!
לדעתי, למרות שאלו הן שתי שאלות נפרדות וגם התשובות עליהן שונות, השורש שממנו שתיהן נובעות הוא אחד – והייתי קורא לו ´[החשיבה המערכתית]´. ואסביר את כוונתי.
לגבי המכנסיים, באמת אין בעיה מצד האיסורים הרגילים של צניעות ולבוש גבר. אולם, תלמידי החכמים המופקדים על הראיה הכוללת של הציבור חוששים שהיתר של מכנסים רחבות עלול לגרום לכך שלא כולן יבינו את יסוד ההיתר, ואותן בנות צדיקות אשר ילבשו מכנסים רחבות כי באמת אין בהם בעיה של צניעות יגרמו לכך שבנות אחרות יראו בכך היתר ללבוש כל מכנסים שהן. ככה מתחיל כל תהליך חברתי!
לגבי המרפק, השאלה הזו בעיקרה אינה שאלה בהלכה, אלא שאלה שנוגעת להרבה תחומים בחיים בהם יש צורך לשים גבולות. האמת היא שאת עצמך כתבת שאת מבינה שלא כל אחד יכול לשים לעצמו את הגבול, כי אז מהר מאוד הוא יתרוקן מתוכן.
גם הצורך בגבולות קשור לחשיבה מערכתית. ולא רק מבחינת כלל הציבור, אלא גם באדם בינו לבין עצמו: אם כל פעם הוא יחליט לעצמו מה הגבול שנראה לו, מירב הסיכויים שהגבול הזה ´ירחיק נדוד´ מפעם בפעם, עד שהוא יאבד ממשמעותו.
למה חז"ל קבעו את הגבול במרפק? כנראה, יצר הרע עובד שעות נוספות...
חשוב להדגיש שנושא הצניעות אינו מתחיל ואינו נגמר בסנטימטרים, ואף לא ביצר הרע. יסוד הצניעות הוא בפנים, בחיבור של האדם עם עצמו ופנימיותו, ובאיזון נכון בין פנימיות לחיצוניות.
פירוט הלכתי בכל עניין הצניעות אפשר למצוא בסוף הספר ´כתנות אור´. יש בו גם הרבה מאמרים עמוקים בנושא הצניעות (העמוקה, לא השטחית שמסתכמת רק בגבולות ובסנטימטרים...) והייתי רוצה להמליץ במיוחד על מאמרו של הרב יוני מילוא שכותב את הדברים בצורה מאוד יפה.
ראי גם:
פניני הלכה על הלכות צניעות (מומלץ מאוד): http://www..yeshiva.org.il/midrash/shiur.asp?id=1830
המשך חלק ב´: http://www.yeshiva.org.il/midrash/shiur.asp?id=1831
פניני הלכה צניעות ונישואין: http://www.yeshiva.org.il/midrash/book.asp?cat=11