שאל את הרב

אוכל כשר לפסח לחתול מרובה שיער

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 15/10/13 14:40 יא בחשון התשעד

שאלה

לחמותי יש חתול עם שיער ארוך מאוד.

חתולים עם שיער כזה בולעים את השיער - ונגרמת להם חסימת מעיים.

לכן הם מנסים להקיא את גושי השיער - ועלולים להחנק מהם.

לכן הם אוכלים מזון מיוחד (HAIRBALL) שמונע מהשיער להיתקע במעי.

אבל לא מצאתי מזון כזה שאינו מכיל חמץ.

לחלופין ניתן להשתמש במזון רגיל יחד עם משחת HAIRBALL,

אבל היא מכילה לתת.

האם ניתן להתייחס למשחה כתרופה המותרת בפסח, או שיש פיתרון אחר?

תשובה

בס"ד
שלום רב,

חפשתי פתרון עבורך ומצאתי דברים בשם הרב עובדיה זצ"ל לענין מזון לדגי נוי (להלן ציטוט של הדיון הרחב על מזון בכלל ומזון לדגי נוי בפרט):
http://www.halachayomit.co.il/displayRead.asp?ReadID=2469

מזון לעופות, כלבים וחתולים
כפי שביארנו, כשם שאסור לאכל חמץ בפסח, כמו כן אסור ליהנות ממנו. ולכן אסור לתת לבעלי חיים מאכלים שהם חמץ בפסח, כיון שבאכילתם נגרמת הנאה לאדם.

ולפיכך, אדם המגדל בביתו בעלי חיים, ועליו להאכילם בימי הפסח, צריך להזהר ולהשמר מאיסור חמץ. ועליו לקנות עבור בעלי החיים מזון ללא חשש חמץ. ובפרט יש להזהר במזון לעופות ולכלבים וחתולים, שאף על פי שאינו ראוי כל כך למאכל אדם, מכל מקום אינו פגום לגמרי גם עבורם, ואסור להשתמש בו בפסח.

מזון לדגי נוי
אולם לגבי דגי נוי, הדין שונה. שהרי למדנו, שדבר שאינו חמץ ממש, כמו לחם, אלא רק "תערובת חמץ", אם אינו ראוי למאכל אדם, אף על פי שהוא ראוי לאכילת כלב, מותר ליהנות ממנו בפסח. וכן מותר לתת לבעלי חיים לאכול ממנו.

ומאחר ובדרך כלל המזון הנמכר עבור דגי נוי הוא פגום מאד בטעמו, ואינו ראוי למאכל אדם כלל ועיקר, וגם אינו עשוי כולו מחמץ, רק מעורב בו חמץ, והחמץ אינו ניכר בעין, לפיכך, אף שאסור בהחלט לאכול ממזון זה בפסח, מכל מקום הוא אינו אסור בהנאה, ומותר לתת אותו לפני דגי הנוי שיאכלו ממנו.

ומובן, שיש להזהר במשנה זהירות, שלא יפלו פירורים מן המזון של דגי הנוי למקום שיאכלו ממנו אחר כך בני אדם, שהרי תערובת זו אסורה בהחלט באכילה. (וגם בשאר ימות השנה יש בתערובת זו חשש איסורים אחרים).

וככל הדברים הללו כתבנו בשנה שעברה, והבאנו שכן הורה זקן, הוא הגאון רבינו בן ציון אבא שאול זצ"ל, שמותר להניח מאכל בפני הדגים בפסח, אף על פי שמעורב בו חמץ. וכן כתבו בשמו בספר אור לציון חלק שלישי (עמוד צב).

ולפני כשנתיים הראנו את דברי האור לציון למרן רבינו שליט"א, והשיבנו שיעיין בהם וישמיענו אם אפשר לפסוק כן למעשה. ואחר כשעה הודיענו שהדין ברור כדבריו. וכן הורינו למעשה לבעל חוות דגים שרצה להאכיל מתערובת זו לדגים שברשותו.

גם בשנה שעברה, באו לפני מרן שליט"א, ותמהו בפניו על הדברים שנכתבו על ידינו בשמו. ומרן שליט"א הסביר היטב את הדין, והשיב שהצדק עמנו בהוראה זו. ושב יעקב ושקט ושאנן ואין מחריד.

עד כאן דברי הרב - מהם עולה שהדבר תלוי בשאלה אם המזון ראוי למאכל אדם.
במידה ואתה בטוח שהמשחה הנזכרת אינה ראויה למאכל אדם כלל ועיקר, אתה יכול להסתמך על כך.
אתה יכול לפגום בכוונה את המזון לפני פסח בכך שתוסיף לו חומרים שפוסלים אותו לחלוטין למאכל אדם (אם יש אפשרות כזאת).

פתרון אחר, להעביר את החתול אל נכרי שיחזיק אותו ויאכיל אותו.

כתבות נוספות