גידול כלב נחייה - כניסה לבית כנסת

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 16/01/12 01:21 כא בטבת התשעב

שאלה

לאחרונה התוודענו לאירגון "המרכז הישראלי לכלבי נחייה" ולפרויקט משפחה אומנת שהוא מארגן (הפרויקט התנדבותי).

במסגרת הפרויקט, המשפחה המעוניינת מגדלת במהלך שנה גור כלבים מיוחד המיועד לסייע לעיוורים בפעילותם היומיומית.

הכלב אמור להתלוות אל בני המשפחה לכל מקום, ולכל סוג פעילות - כדי להתרגל למגוון הפעילויות שחווה העיוור בחייו.

חשוב לציין שלאחר שנת הגידול הראשונה הכלבים עוברים מבחן התאמה לכלבי נחייה, ואלה שאינם עוברים לא ממשיכים לתפקד ככלבי נחייה.

בתור זוג דתי החלטנו שחשוב לאמץ כלב כזה בידיעה שגם לעיוורים דתיים תהיה היכולת להשתמש בכלב כזה ביעילות מרובה.

מתוך מקום זה, רצינו לשאול מספר שאלות:

א. האם ישנן הגבלות שאנו צריכים לדעת עליהם מבחינה דתית והלכתית לאחזקת כלב לצורך שכזה?

ב. לגבי כניסה לבית-כנסת - האם יש מקום להתיר כניסה של כלב כזה לבית כנסת, כמובן בצימצום האפשרות שהוא יפריע למינימום האפשרי?

יש לציין שמבחינה מעשית הכלב נחשב לכלב נחייה לכל דבר ועניין וניתן להכניסו למקומות שאינם מאפשרים הכנסת כלבים בדר"כ.

ראינו בתשובה של הרב פיינשטיין זצ"ל שפסק (ע"פ הבנתנו) שמותר לעיוור להיכנס עם כלב נחייה לבית-כנסת שנבנה "על-תנאי" (כגון בית-כנסת שמותר לאכול ולשתות בו), אך לבית-כנסת שלא נבנה "על תנאי" - הוא מסתפק בדבר.

האם לדעת הרב העניין זהה גם בכלב ללימוד נחייה? בסביבתנו יש בית-כנסת אחד שנבנה "על-תנאי" ואחד שלא. האם יש הבדל לענייננו?

ג. האם יש איסור הקשור להלכות שבת באחזקת כלב (דוגמת עניין תחומים, טיפול בכלב וכו')?

לצורך מידע נוסף, הנה האתר של המרכז הישראלי לכלבי נחייה:

http://www.he.israelguidedog.org/מי-אנחנו/גידול-גור-למשך-שנה-כמשפחה-אומנת/

תודה,

שי ורעות.

תשובה

שלום וברכה

כדאי לקרוא את המאמר הזה:
http://www.ypt.co.il/show.asp?id=31463

פיסקת הרב פיינשטיין אינה על בית כנסת שנבנה "על תנאי", אלא היא נעשית לאור קביעת ההלכה שכל בתי הכנסת שבחוץ לארץ על תנאי הם בנויים.
וגבי הארץ אמנם לא פירש, ומשמע לכאורה שיהיה אסור, אולם הקורא את התשובה כולה מוצא גם צדדי היתר בעניין, ויש לזכור את מה שהוא כתב בסוף שעדיף שישב העוור ליד כניסה עם כלבו.

זכות גדולה היא לכם לעשות זאת, וזה מעשה צדקה של ממש עם העוורים.
לגבי שבת - יש פרק שלם בשמירת שבת על הטיול בחיית מחמד בשבת.

כל טוב