השכרת מכונת ברד לשבת

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 30/03/11 18:42 כד באדר ב'

שאלה

אני מחזיק בבעלותי חברה של השכרת מכונות ברד (מכונת משקאות).

המכונה מחוברת לחשמל ומופעלת ע"י כפתורים שאסור ללוחצם בשבת, אך הורדת הידית על מנת להוציא שתייה היא פעולה המותרת בשבת.

המכונה מקפיאה את השתייה ששמים בתוך המכונה.

השימוש עצמו במכונה אינו חילול שבת וניתן להשאיר את המכונה מחוברת לחשמל כל השבת ולהוציא ממנה שתייה ללא חילול שבת, או לחבר את המכונה לשעון שבת ובכך להשתמש במכונה בשבת ללא כל הפרעה.

האם מותר לי להשכיר את המכונה לאדם אחר אם אני יודע שכנראה הוא ילחץ על כפתורי ההפעלה והכיבוי בשבת עצמה? האם העובדה שניתן להשתמש במכונה ללא חילול השבת פותחת היתר להשכיר לאדם זה ללא חשש הנאה מחילול שבת? או העובדה שאני אוכל לבקש מאותו אדם להשתדל שלא לחלל את השבת ע"י המכונה? (כשעדיין ברור למדי כי לאותו אדם לא יהיה אכפת מהשבת ובכל זאת הוא יחלל את השבת ע"י המכונה גם אם אבקש).

תודה רבה מראש.

תשובה

שלום

אם קרוב לודאי יחלל שבת בכך, ובלעדיך לא ימצא מכונה אחרת בנקל, אין לתת לו.

כל טוב