תפילת שווא

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 23/05/18 11:34 ט בסיון התשעח

שאלה

שלום,

נתקלתי בנושא של תפילת שווא ולא הבנתי איך להבחין בין מצב של "צועק לשעבר" לבין תפילה על חששות/ספקות שיכולים להתבדות-

מצד אחד כתוב שאפשר להתפלל כל עוד הדבר "סמוי מן העין" ולא מדוד,

מצד שני כתוב שאין להתפלל על מין העובר. אבל מין העובר זה לא דבר סמוי?

מותר להתפלל לציון טוב במבחן, רגע לפני שאני מסתכלת בציון?

אם שמעתי ש"קרה משהו" והלכתי לבדוק חדשות- מותר קודם להתפלל שלא קרה ח"ו אסון או פיגוע? או שזה כמו "וְשָׁמַע קוֹל צְוָחָה בָּעִיר"?

מתי בעצם משהו מפסיק להיות "סמוי מין העין" ומה נחשב ל"מדידה"? אם זה כשאני מגלה מה המציאות ומתירה את הספקות, או שיש שלב אחר?

תודה

תשובה

שלום וברכה

ההבחנה בין תפילת שווא ובין תפילה ראויה – היא אכן קשה מאוד.

לדוגמה – גשם. האם תפילה על גשם כיום היא תפילת שווא ?

ברם, נראה כי ההבחנה אינה בין הסמוי מן העין, אלא בין דבר שניתן לשינוי, גם אם בצורה לא סבירה, ובין דבר ששינויו יהיה נס של ממש.

על כן, כיום על מין העובר לא מתפללים מתחילת ההריון, כיוון שהוא נקבע ברגע ההפריה.

ואילו על גשם – כן, על אף התחזית.

להתפלל על ציון לפני שמסתכלים – זו תפילת שווא.

וכדו'

ולוואי תתקבלנה תפילותינו ברצון.

כל טוב