ראשונים ואחרונים

חדשות כיפה צוות ישיבת פתח תקוה 11/12/07 17:30 ב בטבת התשסח

שאלה

בס"ד הרב שלום רב, איך אני יודע מהם ומיהם ראשונים ואחרונים ומה ההבדל בינהם והאם יש למישהו בעיה לחלוק על השני והיכן אני יכול למצוא חומר בנושא?

תשובה

לק"י

ברמת העיקרון ראשונים ואחרונים הם כינויים לתלמידי חכמים שחיו בתקופות שונות.אין הגדרה ברורה מתי מתיחלה כל תקופה והדבר נתון במחולקת בין החוקרים. בדרך כלל מזהים את תחילת תקופת הראשונים עם מות אחרון הגאונים (התקופה הקודמת לתקופת הראשונים) הוא רב האי גאון (1038). לרוב הראשונים הם תלמידי החכמים שחיו ופעלו בין המאה ה11 לספירה למאה ה15. סוף תקופת הראשונים מזוהה בדרך כלל עם חיבור השולחן ערוך של ר' יוסף קארו(1565) אם כי גם זה נתון במחלוקת בין החוקרים.
האחרונים הם החכמים שפעלו ופועלים מן המאה ה16 ועד ימינו אנו.

אין בעיה עקרונית שאחרונים יחלקו על ראשונים ואף הם עושים זאת בפועל. אולם לחלוק על ראשון מצריך המון ענווה ויכולת לבסס את הטענה החולקת בצורה איתנה ומוצקה מאוד.

פרופסור תא שמא התעסק בזה רבות ויש לו ספר "הספרות הפרשנית לתלמוד" בהוצאת מגנס של האוניברסיטה העברית שיכול לעזור.

כל טוב
אסף

(המשיב איננו רב)