24 עברות המעכבות את התשובה

חדשות כיפה הרב אייל קרים 22/09/03 10:44 כה באלול התשסג

שאלה

לכבוד הרב שלום!

לפני מעט זמן הייתי בשיעור והרב שהעביר דיבר על 24 עברות שמעכבות את התשובה, הרב סיפר שהרמב"ם מחלק את העברות האלה לחמש דרגות והוא נתן דוגמא מכל דרגה.

הייתי רוצה לדעת מהן כל העברות ואיך אני כן יכולה לחזור עליהן בתשובה.

(הסוג הקשה ביותר שהרמב"ם מונה אלו עברות שאם האדם עשה אז הקב"ה בעצמו מונע ממנו לחזור בתשובה, האם יש לי דרך כלשהי לתן בכל זאת?)

תשובה

24 עבירות אלו מפורטות בהלכות תשובה לרמב"ם בספר "משנה תורה" בפרק רביעי.
בסוף הפרק בהלכה ו', כותב הרמב"ם "כל אלו הדברים וכיוצא בהן אע"פ שמעכבין את התשובה, אין מונעין אותה, אלא אם עשה אדם תשובה מהן, הרי זה בעל תשובה ויש לו חלק לעולם-הבא.
נמצא שאפשר לתקן הכל. ואם הדבר נוגע אצלך הלכה למעשה עלייך להתייעץ עם רב-תלמיד חכם שיורה לך כיצד לנהוג מכאן ולהבא.