שקר על מנת לא לפגוע

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 24/11/02 09:01 יט בכסלו התשסג

שאלה

האם מותר לשנות פרטים כשזה למנוע פגיעה במישהו אחר?

תשובה

בס"ד

ככלל - על האדם לומר אמת תמיד. לא משנה באיזה הקשר, לא משנה מה נוח לי או מה לא נוח. האמת צריכה להיות נר לרגלו של כל אדם בכל מצב.

ברם, כאשר הינך רוצה שלא לחשוף פרט כזה או אחר מחמת צנעתו (כאשר אין לו כל חשיבות לצורך הענין, כפי שהצגת בשאלה) או כאשר אינך רוצה להיכשל בעניני לשון- הרע החמורים - הרי כאן ודאי שאינך חייב לפרט. אם אתה יכול לדלג לחלוטין על סיפור ענין זה - מוטב.

ברם, אם נשאלת ואינך יכול להתחמק - מותר לך לשנות במקצת את פרטי הענין, שהרי אין כל ענין לאיש לבייש אותך או כל אדם אחר.

באופן כללי- זה מסוג הדברים שלשיקול דעתך חשיבות מכרעת, ואתה, בחושיך הדקים, תוכל להרגיש אם זהו סתם שקר לבן, או שיש באמת צורך לחרוג מן האמת.