שמירת שבת בצבא

חדשות כיפה הרב אייל קרים 29/11/02 11:13 כד בכסלו התשסג

שאלה

שלום לרב!

לפני "הרבה זמן" שאלתי את הרב שאלה, הרב אמר לפרט כל סעיף בנפרד - לא כ"כ הבנתי את כוונתו אבל אני אנסה.

חבר קרוב שלי משרת במצ"ח, השירות הוא גם בשבת.

בתורנות שבת צריך לענות לטלפונים המגיעים מהשטח ובמקרה הצורך לצאת אל השטח ע"מ לטפל בפנייה - הדבר כרוך כמובן בחילול שבת.

המקרים שבהם מטפלים: רצח, גניבות, אונס, התאבדויות, גניבות אמל"ח, איומים בנשק, סמים וכו'. כל פנייה חייבת להרשם וברוב המקרים גם טיפול מידי. מצד אחד במקרים רבים אין פיקוח נפש אבל מצד שני א"א לדחות כל דבר. א) מה מותר לבצע בשבת? ב) האם מותר להתחלף עם "חילוני"?

* עד עכשיו בתורנות שבת הוא לא ענה לטלפונים, לא כתב, ולמעשה לא עשה כלום וכל הנטל "נפל" על "החילוניים" - מה שדי עצבן אותם.

תודה רבה

נחום

(השאלה היא להלכה ולמעשה)

תשובה

שלום
א) מותר לחלל שבת כדי לחקור מקרי רצח, אונס, התאבדות, גניבת אמל"ח, איום בנשק, וסמים.
לגבי גניבת ציוד , תלוי: אם מדובר בגניבת רכב קרבי (חום) מותר, ואם מדובר בגניבת רכב שאינו קרבי (לבן) אסור, אלא אם כן סבורים שהוא נגנב ע"י ערבים, שכן הם יכולים להשתמש ברכב זה לצורך פיגוע.
ב) כל מה שמותר, אין עניין להתחלף עם חילוני, ומה שאסור אסור. ואם חילוני רוצה לעשותו, אין לחייל הדתי להתערב בנעשה.

שלום

אייל קרים