של''פ

חדשות כיפה הרב אייל קרים 09/12/02 14:58 ד בטבת התשסג

שאלה

בשנת השל"פ יש נפילות והתעלויות.עד כמה שווה הנזק את הרווח? עד כמה יש להתערות בחברה החדשה? ואיך יודעים לעצור את ההתדרדרות? האם בכלל אפשר לדעת עד היכן אנו מושפעים ואיפה אנחנו משפיעים?

תשובה

שלום

סליחה על האיחור הרב

לא רק בשנת של"פ, אלא גם בשירות הצבאי ישנם עליות וירידות, וכך גם בנויים חיינו מעליות וירידות, לכל אורך ימי חיינו.
השאלה אינה עד כמה שוה הנזק את הרווח, אלא עד כמה צריכים אנו להידרש לעשות חסד ולשרת בצבא.
כשאדם עושה חסד, למשל בשל"פ, הוא תורם מעצמו דבר הכרוך בדלדול כוחותיו, כמו כל נתינה הכרוכה בהתמעטות הכוחות. אבל קיים רווח מכיוון אחר, והוא שאותו חסד ואותה נתינה שאדם מקריב מעצמו - ממנה הוא מתעשר, כדרשת חז"ל, "עשר תעשר - עשר בשביל שתתעשר". וכמשל המהר"ל בנתיב הצדקה, שהנותן צדקה לעני, נמצא חסר באותו הרגע, אבל לטווח ארוך הוא מתעשר, כמשל המעיין, העולה ומשקה את השדה ונמצא חסר, אך מתמלא שנית מן המקור.
לכן איני סבור שצריך בכל רגע צריך לבחון נפילה מול התעלות וכו', אלא להבין שלשנת של"פ יש תרומה אדירה שלא תמיד נראית בטווח הזמן הקצר.
כמובן, יש להיערך לשנה זו, כדי למזער את עוצמת הנפילה, משום שאחרת אם נבחן כל הזמן תועלת מול עלות, לא נעשה חסד לעולם ולא נתרום מעצמנו כלום. לכן אדם שחש ירידה בשנה זו, עליו לעשות פסק זמן, לבדוק את עצמו ולבחון במה יש ביכולתו להשתפר בחזרה, אך איני סבור שהפתרון נמצא באי הליכה לשנת של"פ כלל (אם בכלל אפשר) ביציאה משנת של"פ.
בנוגע לידיעה עד היכן אנו משפיעים בחינוך, זורעים עכשיו ואת היבול קוצרים לאחר שנים רבות.

שלום ובהצלחה

אייל קרים