שכ''ד, מעשר כספים

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 18/10/02 14:04 יב בחשון התשסג

שאלה

שאלות בהלכה

1. מורה בעל משפחה, שהוצאותיו מרובות ומתקשה לשלם מעשר כספים, האם מותר לו ללמד תורה בחינם במסגרות פרטיות \ בי"ס \ תלמוד תורה אחה"צ וכדומה, או שיעורים פרטים למיעוטי יכולת וכדומה, במקום לתת מעשר כספים.

מצד אחד לתרום לישיבה עבור שיעורי תורה מצאנו שאפשר, אך מאידך אין כאן מעשר כספים בממונו אלא בגופו.

א"כ, האם ניתן לאדם להתנדב ביד שרה וכדומה, שנעשה בהתנדבות, במקום לשלם מעשר כספים?

2. האם ישנה בעיה הלכתית של ריבית, בקביעת מחיר שכ"ד בדולארים?

3. שוכר שאינו משלם את תשלום שכ"ד בזמן למשכיר, האם עובר על "בל תלין"?

4. שוכר שלא שילם את תשלום שכ"ד בזמן, ומחיר הדולאר ירד, האם על השוכר לשלם כמחיר היוקרא או כזולא?

5. שוכר שלא שילם כבר מספר חודשים את תשלום שכ"ד, האם עליו לשאת בנזק שנגרם למשכיר כתוצאה מאי תשלום, כגון תשלום ריבית על חריגה בחשבון הבנק?

תשובה

בס"ד

1- כן.
2- לא.
3- כן. וכתב הבן איש חי בפרשת כי תבא: "מצות עשה לתת שכר שכיר בזמנו, ואם אחרו עובר בלאו, אחד שכר אדם או בהמה או כלים, ובשכר קרקע אע"ג די"א דאינו עובר משום דכתיב כל אשר בארצך ולא ארצך, מ"מ לדעת הסמ"ג ולדעת רבינו אליעזר ממיץ ז"ל עובר גם בשכירות קרקע, ועוד איכא טעמא אחרינא בזה לאיסורא וכיון שזה הוא איסור תורה יש לחוש לדעת האוסרין".
4- כמחיר הזול – ויוסיף את הקנס שנקבע בחוזה למי שמאחר.