קרן מעשרות והפרשה מראש

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 19/12/02 09:01 יד בטבת התשסג

שאלה

שלום:

רציתי לשאול א. מהי הכתובת של אחת הקרנות למעשרות?

ב. באחת התשובות באתר הוזכר שיש אפשרות לעשר פעם אחת את כל מה שעל העץ. האם אפשר להסביר כיצד עושים זאת?

תשובה

בס"ד

לגבי קרן למעשרות יש לנו במכון התורה והארץ קרן בשם בית האוצר, אפשר לפנות למס' טל 086847325 או לחילופין באתר שלנו המצ"ב.

לגבי הפרשה תרומות ומעשרות מראש, באופן עקרוני אפשר להפריש על הפירות כשהם מחוברים לעץ באופן שהחלות תהיה לכשייתלשו הפירות, ובלבד שכל הפירות בשלים. בנוסף יש להקפיד שהפירות שאני מניח בצד ומיועדים לתרומה גדולה ולתרומת מעשר יהיו קיימים גם בזמן שאני קוטף את הפירות האחרונים מהעץ, שאם לא כן לא יהיו לתרומה גדולה, תרומת מעשר וכו' על מה לחול. לכן מי שרוצה להפריש בדרך זו יפריש אחת לשבוע. ליתר הרחבה ראה בס' התורה והארץ ח"ד עמ' 334 (במאמר של הרב עזריאל אריאל, וכן בחוברת הפרשת תרומות ומעשרות במגזר הציבורי של הרב עזריאל אריאל פרק טו).
כיוון שצריך להקפיד על מספר כללים כאשר מפרישים בדרך זו ונוסח ההפרשה מסובך ראה את נוסח ההפרשה המתאים לדרך זו של הפרשה במקורות הנ"ל.
לענ"ד עדיף להימנע מדרך זו של הפרשה בגלל שהיא מסובכת ומזמינה תקלות, אף שאין לפסול אותה במיוחד במקרים שיש חשש שילדים או אנשים אחרים יאכלו את הפירות ללא הפרשה.

בברכת התורה והארץ,

יואל פרידמן
http://www.toraland.org.il