ציצית

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 11/10/02 01:36 ה בחשון התשסג

שאלה

בס"ד

שלום רב,

האם הטלית הגדול יכולה למלא את תפקיד הציצית?

כלומר האם כשאני מתעטף בציצית גדול אני מקיים את מצוות ציצית ולא צריך באותו זמן גם טלית קטן? ובכלל, למה לא מיוחסת לציצית חשיבות כמו שמיוחסת לכיפה? למשל אין כזה דבר שמישהו בא לבית כנסת בלי כיפה, וגם שמישהו מברך, תמיד אנשים שמים דגש על הכיפה. אף פעם לא זכור לי ששמעתי שאומרים למישהו שבא לברך או להתפלל "למה אין לך ציצית?" "איפה הציצית שלך?" ואילו על כיפה שמים דגש רב ביהדות, אף על פי שאינה נחשבת למצוות מן התורה.

גם לבית כנסת, עם ציצית באים בד"כ רק אנשים שנחשבים לממש "דתיים" ואילו אין אחד שיעלה בדעתו לא להגיע בכיסוי ראש לבית כנסת. האם ניתן להסיק מכך שחשיבות הכיפה גדולה יותר?

תשובה

בס"ד

א. ההגדרה של מצוות ציצית היא שאם אני לובש בגד שיש בו ארבע כנפות אני מחוייב להטיל בו ציצית, אך בעיקרון אין אני מחוייב לקחת בגד של ארבע כנפות על מנת לקיים את המצווה.
ב. וודאי שכאשר אני מתעטף בטלית גדול אני מקיים את המצווה.
עם זאת המשנה ברורה מביא פוסקים האומרים שיש לכתחילה לדאוג ללבוש בגד של ארבע כנפות על מנת לקיים את המצווה, כי זוהי מצווה שקל לעשותה ובוודאי אנו רוצים להתחייב ולקיים את מצוות ה'.
ב. הכיפה הפכה לסמל, אך אין זאת אומרת שהיא חשובה יותר ממצווה של תורה.

בכל טוב,

יואל פרידמן