צום י' בטבת - דחוף

חדשות כיפה הרב שמואל זעפרני 11/12/02 10:14 ו בטבת התשסג

שאלה

לכבוד הרב שלום.

מה דין אשה בסוף חדש שלישי להריונה לגבי הצום, האם חייבת להתחיל אותו או שזה תלוי בהרגשתה.

אם הרב יוכל לכתוב את הדין לגבי כל שלבי ההריון.

תודה רבה וצום מועיל.

תשובה

שיר שלום,
עוברות ומניקות - פטורות מלהתענות בצום גדליה, י' בטבת, תענית אסתר וי"ז בתמוז. ונקראת "מעוברת" רק משעברו ג' חודשים להריון ו"מניקה" נקראת רק כל זמן שמניקה ממש, ולא כל עשרים וארבע חודש. ומכל מקום אם הן חלושות מאוד, דינן כמו כל חולה שאף על פי שאין בו סכנה פטורות מלצום.

מותר למעוברות ומניקות להחמיר על עצמן ולצום, אך ברגע שמרגישות צער - אסורות מלצום.
מי שמותר לו לאכול, אינו צריך לאכול "לשיעורים" כמו ביום כיפור, אלא אוכל כדרכו, ומכל מקום לא יתענג במעדנים, אלא יאכל רק מה שהוא צריך לו.
כיום נהגו שאף הפטורים מתחילים בצום ואם מרגישים שלא בטוב - מפסיקים את הצום.
עוברה שהריחה פרי מסוים ומתאוה לו מאוד - מותר לה לאכול ולברך שהחיינו.
בברכה וכל טוב
שמואל זעפרני