פרקי תהילים משעממים

חדשות כיפה הרב בניהו ברונר 14/10/02 21:47 ח בחשון התשסג

שאלה

כבוד הרב שלום !

לעיתים כשאני קורא פרקי תהילים מסוימים כגון: קי"ט אני מרגיש כי ישנו גיבוב דברים מיותרים. העיקר לתקוע איזו מילה שתתאים לאלף בית.

לעתים כמו ב"למנצח בנגינות" הפסוקים חוזרים על עצמם ללא טעם ברור.

אני מנסה להתלהב אך לא מצליח להתרומם.

אודה לך באם תוכל להאיר את עיני ביחס לפרקים כאלה

תודה משה

תשובה

ב"ה י"ט מרחשון תשס"ג

למשה היקר שלום רב!

פרקי התהילים הבנויים בסדר א"ב יש לדבר ערך חשוב ביותר, וחז"ל מציינים שפרקים אלו הם בעלי חשיבות מיוחדת כדברי הגמרא במסכת ברכות דף ד עמוד ב":

אמר רבי אלעזר אמר רבי אבינא: כל האומר תהלים קמ"ה תהלה לדוד בכל יום שלש פעמים - מובטח לו שהוא בן העולם הבא. מאי טעמא? אילימא משום דאתיא באל"ף בי"ת - נימא תהלים קי"ט אשרי תמימי דרך דאתיא בתמניא אפין!
עולה שיש ערך מיוחד לסידור על פי אלף בית המציין שלמות של כל האותיות של לשון הקדש.

ברור שסידור זה אינו מעיב על התכנים של פרקים אלו, שגם אם לעיתים נראה שיש בהם כפילויות בלימוד מעמיק ניתן למצוא את משמעות הדברים. בעיה דומה קיימת לגבי נבואות, שלעיתים במבט שטחי נראה שחוזרים על עצמם אבל בעיון מעמיק מגלים שיש משמעות לדברים.

ברור שכל זמן שאין בידך ללמוד בצורה מעמיקה, אין הכרח שתאמר דוקא פרקים אלו. רצוי שתאמר פרקים המובנים לך, שאתה מתחבר אליהם. אנו מאמינים שבכל כתבי הקדש אין מלה מיותרת, ואם היא נראית לנו כזו, זה בגלל קוצר הבנתנו.

בברכת התורה

בניהו ברונר

צפת