על אילו מצוות מברכים

חדשות כיפה הרב צבי קוסטינר 12/12/02 21:20 ז בטבת התשסג

שאלה

כבוד הרב קוסטינר,

שמי אבישי וברצוני לדעת מדוע לא מברכים על כל המצוות (לדוג' צדקה כיבוד הורים וכו')ומה הקריטריון לכל שמצווה "תזכה" בברכה ?

תשובה

שלום רב אבישי.
שאלה זו נשאל הרשב"א בתשובותיו, סימן י"ח, וזה תחילת תשובתו: "זו שאלה עמוקה ודבר שעמדו עליו הראשונים זצ"ל והסתבכו בו הרבה מפני מה מברכין על מקצתן ואין מברכין על כולן ואיזו שמברכין עליה ואיזו שאין מברכין עליה, ואין העניין תלוי בטעם אחד שאתן לך כלל אחד בהם...".
בכל זאת הרשב"א נותן כמה כללים:
א. אין מברכין על מצווה שאינה תלויה כולה ביד העושה, מפני שאפשר שלא יתרצה בה חברו ותתבטל המצווה, כגון: הלוואה, מתנות עניים, צדקה.
ב. אין מברכין על מצווה שאין בה מעשה, כגון: שמיטת כספים.
ג. אין מברכין על מצווה הבאה מתוך עבירה, כגון: השבת גזילה והחזרת ריבית.
ד. אין מברכין על נתינת דבר שאינו שלו, כגון: מתנות כהונה.
ה. אין מברכין על הקלקלה, כגון: מיתות בי"ד.
ו. אין מברכין אלא על מצוות עשה ולא על מצוות לא-תעשה.

סיכום של כל ברכות המצוות והכללים בנושא- עיין באנציקלופדיה התלמודית, בערך ברכת המצוות, עמ' תקי"ט.
בברכה,
צבי קוסטינר.