עונש מה'

חדשות כיפה הרב חיים נבון 21/08/07 23:44 ז באלול התשסז

שאלה

אני חוזר בתשובה כבר חודשיים . עדיין בהתחלה.

נתקלתי הרבה פעמים במשפטים שהקב"ה עלול לכלות את זעמו ברשעים.

האם הנקמה של הקב"ה ברשעים היא יותר קשה מנקמת בני אדם.

ראיתי גם פסוקים שהקב"ה מזהיר את עם ישראל שאם ימשיך לעשות הרע אזי שהעונשים עלולים להיות קשים ביותר.

השאלה היא מה קורה שהקב"ה מחליט להעניש רשעים במלוא חומרת הדין . האם יש מצב שהם יוכלו להתחמק מעוצמתו?

מוזר אם מלך ומעצמה עושים מעשים רשעים . איך הקב"ה יכול להעניש אותם קשות. הרי קשה מאוד להרוס מעצמה . למשל : ידוע שארה"ב יכולה להחריב את העולם כמה וכמה פעמים . דהיינו יכולים לעשות מה שה' יכול לעשות..

והדבר האחרון הכי קשה שקראתי הוא " אני אמית ואחיה מחצתי ואני ארפא ואין מידי מציל".

הקב"ה אומר בכבודו ועצמו שהוא יכול להעניש במכת מחץ רשעים ושאף אחד לא יכול להתחמק מעונשו ? מה הוא מנסה לומר במשפט הזה?

תשובה

שלום וטוב.
אין אנו יודעים את דרכיו של הקב"ה. בכלל, אין זה נכון להתמקד בעיקר בנושא העונשים, כיוון שזה לא הצד המרכזי באמונה.
באופן כללי נציין, שאין ספק שאדם אינו לחמוק בשום אופן מהקב"ה - כפי שראה כבר יונה הנביא. ופשוט לגמרי שהקב"ה יכול להעניש אדם, מלך או ממלכה בעונש כבד ככל שירצה, ואיש לא יחמוק מחמת זעמו, בקומו לנקום באויביו. וביחס לטיעון ש"קשה מאוד להרוס מעצמה" - לקב"ה כלום לא קשה. וירוס אחד יכול (לא עלינו) להרוג עשרות מיליונים - כפי שכבר קרה לא אחת.
ויהי רצון שהקב"ה יימלא ברחמים על עמו ונחלתו, ועל כל יושבי תבל.