שאלה
כבוד הרב
אומרים תמיד שאין דבר שהוא רע באמת, וגם את הכוחות השליליים צריך לנתב למקום הנכון ולא לבטל אותם לגמרי, כמו לדוג' יצר המין, חמדת הממון וכו'.
למה את יצר עבודה זרה בטלו לגמרי מהעולם? למה דוקא אותו אי אפשר לנתב למשהו חיובי?
תשובה
ב"ה
להבנתי, יצר עבודה זרה התבטל לא ע"י ה' אלא ע"י בני אדם לאור ההתקדמות האנושית. המשמעת היא שהאנושות עברה שלב משמעותי בהתמודדות שלה עם שאלת נוכחות הא-ל בעולם. אשר על כן לא מתקיים יותר דיון מסביב לשאלת עבודה זרה. שחיטתו של היצר לע"ז אינו תוצאה של החלטה אלוקית. הוא פשוט כבר לא רלוונטי [בצורתו הקודמת] לבני האדם.
לעומת זאת, היצרים האחרים ממשיכי ללוות אותנו.
נראה שחשוב לציין שגם בימינו אנו מתמודדים עם אלמנטים אקטואליים של עבודה זרה. בעיני הסגידה וההאלהה של נקודות או דמויות בציאות מביאה ביטוי מודרני לעבודה זרה. כמו כן, ניתן לומר שהאנושות - בגבולות - למדה מע"ז דברים חיוביים והטמיעה אותם בתוך אורח החיי שלה אבל בעקרון - ע"ז היא מציאות פסולה שזכינו להעלימה מעולמנו.
ביקר,
שי
דברי תורה לפרשת השבוע
החלק הכי טוב בשולחן השבת שלכם: רעיונות קצרים, עמוקים ונגישים על פרשת השבוע היישר לתיבת המייל שלכם