נשמות, וצדקה

חדשות כיפה הרב חיים נבון 16/03/08 19:36 ט באדר ב'

שאלה

שלום וברכה

יש לי כמה שאלות:

אם אני מקדיש לימוד תורה לעילוי נשמה, מה זה עושה?

אם אני מקדיש את הלימוד לארבע נשמות, האם זה משפיע רבע ממה שזה היה יכול להשפיע על נשמה אחת?

במעלות הצדקה של הרמב"ם, המעלה הנמצאת במקום השישי היא לתת מעט,אבל בשמחה ועם נתינת מילות עידוד.

אבל-

למדתי ב"חק לישראל" שכשאדם נותן צדקה הוא מתברך בשש ברכות, אבל אדם שלא נותן לעני כסף, אלא רק מעודד אותו ואומר "יהיה בסדר אחי, אני איתך"- מתברך באחד עשר ברכות.

איך זה מסתדר?

בבכרת כל טוב-ושתבוא הגאולה אמן.

תשובה

שלום וטוב.
כלל גדול הוא שאנו איננו עושים חשבונות של הקב"ה. וההוכחה היא שכאשר אנו מנסים לעשות חשבונות כאלו, אנו מסתבכים עם תוצאות פרדוקסליות, כעין החשבון שניסית אתה לעשות. אתה יכול ללמוד לעילוי כמה נשמות שאתה רוצה, ואין בכך פגם.
ובנוגע למעלות הצדקה: ברור ופשוט שהכי טוב גם לתת כסף למי שנזקק לכך, וגם לתת חיוך ומילה טובה. וכמה ברכות מקבל כל אחד - את החשבון הזה נשאיר, כאמור, לקב"ה.