מעליות שבת

חדשות כיפה הרב שי פירון 15/12/02 21:30 י בטבת התשסג

שאלה

לכבוד הרב שלום!

בשבת הייתי במלון שהיה בו מעלית שבת.

כשהייתי במעלית הוא נתקע ולחצתי על כפתור האזעקה ועל הכפתור "פתח דלת".

האם היה אסור לי ללחוץ על הכפתורים האלה משום שלא היה מדובר במקרה של פיקוח נפש ממש אלה של סתם אי נעימות לתקופת זמן לא ברורה?

(דרך אגב הדלתות נפתחו לאחר שלחצתי על הכפתור "פתח דלת".)

אם יש באמת איסור ללחוץ על כפתורי האזעקה וכו' במקרה שהיה לי אז מה אפשר לעשות? ברור שלא מדובר ממש על פיקוח נפש אבל לשבת במעלית תקועה עד ששמים לב לכך זה קצת לא נעים...

דבר שני, אני ממש מבינה את הצורך במעליות שבת במלונות וכד' אבל בכל זאת יש חשש ברור שזה יכול להביא לידי עבירה אז איך זה מותר?

ומה ההבדל בין מעליות שבת (שהוא דבר מקובל) לבין לנסוע באוטו בשבת (עם נוהג בה גוי) - שזה לא דבר מקובל?

מצתערת שזה ארוך!

בתודה מראש.

תשובה

ב"ה

שלום!

כל עוד לא נשקפת סכנה אסור ללחוץ על אף כפתור מהכפתורים. אולם, אם במה שתשהי שעות ארוכות במעלית יחלו לחפש אותך, ובמציאות הנוכחית אולי אף יתקשרו למשטרה ויגרם חילול שבת גדול יותר, יתכן ומותר לצלצל בשינוי כגון בלחיצה על ידי המרפק ביד היותר חלשה.
ומה ששאלת לגבי עצם הנסיעה במעלית, מחד אין לדבר סוף ונאסור את כל הדברים המתחדשים בעקבות השכלול הטכנולוגי.
אכן, יש האוסרים ליסוע במעלית שבת ולא מטעם זה. אולי נאסור להלך בבית שמא נלחץ על מתג החשמל?

ביקר,

שי